Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

Μία εγκαταλελειμμένη κατοικία...έκρυβε 43 εκατομμύρια λίρες

Ένα κινεζικό βάζο, φτιαγμένο τη δεκαετία του 1740, που βρέθηκε σε μία εγκαταλελειμμένη κατοικίας, ενός προαστίου στο Λονδίνο, συγκέντρωσε 43 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή 69 εκατομμύρια δολάρια, στον πλειστηριασμό που έγινε την Πέμπτη στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο αγοραστής, που τα στοιχεία του δεν έχουν γίνει γνωστά, θα πρέπει να καταβάλει κι ένα «εξτρά» 20%, σε φόρους, για να αποκτήσει οριστικά το βάζο.
Πράγματι, Κινέζοι αγοραστές πληρώνουν ακριβά ποσά, τελευταία, για να αποκτήσουν ωραία αντικείμενα, που ανήκουν στην πολιτιστική τους κληρονομιά.
Πώς ακριβώς έφθασε, τελικά, στο Λονδίνο το βάζο, ύψους 16 ιντσών, παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο...Υπάρχουν, μόνον, πληροφορίες ότι αυτό έγινε στη διάρκεια της 10ετίας του 1930...
Τον Οκτώβριο φέτος, στους «Sotheby’s» ένα άλλο κινεζικό βάζο της εποχής της δυναστείας Κουΐνγκ, «έπιασε» κοντά στα 33 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στο Χονγκ Κονγκ παμπάλαια κινεζικά κοσμήματα, άλλα είδη τέχνης και διάφορα 'ρολόγια κατάφεραν να συγκεντρώσουν άλλα 400 εκατομμύρια δολάρια, συνολικώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: