Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010

Στις 15 Νοεμβρίου η έκθεση της Eurostat

Στις 15 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί (εκτός απροόπτου) η έκθεση της Eurostat για το έλλειμμα και αμέσως μετά θα στείλει η Ελλάδα την έκθεση προόδου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η «τρύπα» του 2010 θα ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ μόνο από την ένταξη στο έλλειμμα 17-18 φορέων του Δημοσίου (που θα εκτοξεύσουν το έλλειμμα του 2009 ακόμη και στο 16% του ΑΕΠ και το χρέος πάνω από το 155-158% του ΑΕΠ έως το 2013). Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αποκλίσεις, στις οποίες η τρόικα δίδει πιο μεγάλο βάρος καθώς αποδεικνύουν ότι δεν τηρείται το μνημόνιο. Στο δεκάμηνο η «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα φθάνει στα 2 δισ. ευρώ. Επίσης, παραμένει άγνωστη (ακόμη και για την τρόικα) η απόκλιση των δαπανών και το ύψος της νέας γενιάς κρυφών χρεών.

Αν το ποσό είναι μεγάλο εκτιμάται ότι θα είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν τα μέτρα που θα περιορίσουν το έλλειμμα στον στόχο του 7,6% του ΑΕΠ που προβλέπει το μνημόνιο για το 2011.
Εκφράζονται εκτιμήσεις ότι αν αναθεωρηθούν τόσο πολύ οι στόχοι του μνημονίου πρέπει να υπάρχουν ανταλλάγματα: ταχύτερες αποκρατικοποιήσεις κρατικών τραπεζών και ΔΕΚΟ, πωλήσεις δημοσίων ακινήτων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (που καθυστερούν πολύ έναντι των στόχων που ήδη υπάρχουν).

Δεν υπάρχουν σχόλια: