Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2010

Τρώτε πατάτες και παρόλα αυτά θα χάσετε βάρος

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αποφεύγουν να τρώνε πατάτες, όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος, λόγω του υψηλού γλυκαιμικού τους δείκτη. Σύμφωνα, όμως, με Αμερικανούς επιστήμονες μπορούμε να τρώμε πατάτες και παρόλα αυτά να χάσουμε βάρος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Davis, και το Εθνικό Κέντρο για την Ασφάλεια και την Τεχνολογία των Τροφίμων στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλλινόϊς μελέτησαν 86 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες για μια περίοδο 12 εβδομάδων και μέτρησαν τις επιπτώσεις μιας μειωμένης σε θερμίδες και τροποποιημένου γλυκαιμικού δείκτη δίαιτας με την προσθήκη της πατάτας.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες και ο καθένας ακολουθούσε μια διατροφή που περιλάμβανε πέντε έως εφτά μερίδες πατάτες ανά εβδομάδα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης, που παρουσιάστηκαν στην 28η ετήσια επιστημονική συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Παχυσαρκίας, αποδεικνύουν ότι και οι τρεις ομάδες είχαν χάσει βάρος.
«Τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας επιβεβαιώνουν αυτό που οι επαγγελματίες υγείας και οι διατροφολόγοι έχουν επισημάνει εδώ και χρόνια: στο θέμα της απώλειας βάρους αυτό που έχει σημασία δεν είναι να περιορίσουμε ορισμένες ομάδες τροφίμων αλλά να μειώσουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ . Britt Burton-Freeman.
«Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι πατάτες, όταν παρασκευάζονται με υγιεινό τρόπο, συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Στην πραγματικότητα βλέπουμε ότι οι πατάτες μπορούν άφοβα να αποτελέσουν μέρος ενός προγράμματος απώλειας βάρους», πρόσθεσε με νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: