Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

Ελληνικό «φλερτ» με την Κίνα

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο προσγειώθηκε στις 14:00 το μεσημέρι στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου τον υπουδέχθηκε ο Θ. Πάγκαλος. Στη συνέχεια ο κ. Τζιαμπάο μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, με τον οποία υπέγραψανη περισσότερες από δέκα συμφωνίες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον εμπορικό, ναυτιλιακό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της δυναμικής των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και της συνεργασίας τους στον τομέα της ναυτιλίας. Τόνισε δε ότι η συνεργασία αυτή θα ενισχυθεί με την επένδυση στον Πειραιά αλλά και τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα των Ελλήνων εφοπλιστών.
Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην τουριστική συνεργασία σημείωσε ότι οι Κινέζοι πολίτες θα βρουν στην Ελλάδα φιλοξενία και απαράμιλλη φυσική ομορφιά.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα υπάρχει συνεργασία στον χρηματοοικονομικό τομέα, ενώ προανήγγειλε ότι θα υπάρχει συνομιλίες και για πολιτικά θέματα όπως το Κυπριακό.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία και επισήμανε ότι επέλεξε την Ελλάδα ως πρώτο σταθμό για την ευρωπαϊκή περιοδεία του, προκειμένου να εκφράσει με αυτό τον τρόπο την εκτιμήση του κινεζικού λαού προς τον ελληνικό. Παράλληλα, σημείωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει την Ελλάδα σε αυτή την περίοδο της χρηματοπιιστωτικής κρίσης. Επιπλέον, υπογράμμισε τη συμασία των συμφωνιών που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, με τις οποίες θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους. Ο κ. Τζιαμπάο ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα αυξήσει τις εισαγωγές από την Ελλάδα σε μία μεγάλη γκάμα υπηρεσιών και προϊόντων και ο όγκος των διμερών θα διπλασιαστεί τα επόμενα δύο χρόνια 8 δισεκ. δολάρια.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αύξηση των επενδύσεων από τη χώρα του στην Ελλάδα και ότι έχει δωθεί η σχετική εντολή σε κινεζικές επιχειρήσεις, ενώ υπογράμμισε την σημασία του Πειραιά, διευκρινίζοντας ότι θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις τις περιοχής να επενδύσουν στο λιμάνι ή να μεταφέρουν δραστηριότητές τους. Στόχος της Κίνας είναι ο Πειραιάς να γίνει το σημαντικότερο διακομιστικό κέντρο της Μεσογείου. Τέλος, εξέφρασε την πρόθεση του Πεκίνου να δημιουργήσει μία ένωση κρατών για τον πολιτισμό και την ιστορία.
Νωρίτερα, ο Γ. Παπανδρέου υποδεχόμενος των Κινέζο ομόλογό του ανέφερε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύ καλής σχέσης που διατηρεί με την Κίνα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Από την πλευρά του ο κ. Γουέν Τζιαμπάο, τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς και χέρι με χέρι να προχωρήσουν και να ξεπεράσουν τις παρούσες δυσκολίες
Ο κ. Τζιαμπάο δήλωση κατά τη συνάντησή του με τον κ. Παπανδρέου: «Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα ήταν μια μακροχρόνια επιθυμία μου και σήμερα υλοποιήθηκε. Μόλις έφτασα στην Ελλάδα, αισθάνθηκα αμέσως τη ζεστή φιλοξενία τόσο της ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και του Ελληνικού λαού. Γι’ αυτό σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Οι δυο χώρες μας, τόσο αρχαίες όσο και σύγχρονες, πρέπει να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς. Χέρι με χέρι να προχωρήσουμε και να ξεπεράσουμε τις παρούσες δυσκολίες» και συμπλήρωσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι με την επίσκεψή μου στην Ελλάδα οι διμερείς μας σχέσεις και οι συνεργασίες σε όλους τους τομείς θα εμβαθυνθούν ακόμη περισσότερο.
Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης οι δύο πρωθυπουργοί θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, επισφραγίζοντας το ενδιαφέρον της Κίνας για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Το απόγευμα ο κ. Τζιαμπάο θα ξεναγηθεί από τον κ. Παπανδρέου στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Είναι η πρώτη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού στην Ελλάδα τα τελευταία 24 χρόνια, και αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία λόγω της δύσκολης συγκυρίας τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα, Λούο Λιντσουάν, χαρακτήρισε την επίσκεψη ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.
Ελληνικό «φλερτ» με ξένες επενδύσεις βλεπει η China Daily
Η Ελλάδα θα ανακτήσει την οικονομική της ευρωστία προσφέροντας επενδυτικά σχέδια με «ανοικτή ατζέντα», περιλαμβάνοντας την πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, από αεροπορικές γραμμές έως ξενοδοχεία, τόσο στην Κίνα όσο και σε άλλες χώρες, αναφέρει η κινεζική εφημερίδα China Daily, επικαλούμενη αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι σύντομα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο στην Ελλάδα θα προσφέρει στους Κινέζους επενδυτές την ευκαιρία να συνάψουν νέες συμφωνίες στον τουρισμό, τη ναυτιλία, τη νέα ενέργεια και άλλους τομείς.
Αν και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν περιέγραψε με λεπτομέρειες τις συμφωνίες που θα υπογράψουν οι δύο κυβερνήσεις μελλοντικά, είπε ότι «η ατζέντα είναι μεγάλη» και θα περιλαμβάνει υποδομές, ενέργεια, τουρισμό και την ανάπτυξη των λιμένων. Η ατζέντα θα πρέπει να μείνει ανοιχτή, επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού υπάρχουν τόσο μεγάλες προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ελκυστικό περιβάλλον για τις ξένες επενδύσεις προσφέροντας διευκολύνσεις στην έγκριση στρατηγικών επενδύσεων και φορολογικά κίνητρα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «μοναδική» και «ένα θαύμα» την εμπιστοσύνη της κινεζικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, δεσμεύθηκε δε να συνεχίσει τη στήριξη και τη συνεργασία με την Κίνα. «Είναι ευκολότερη η επικοινωνία με την Κίνα», ανέφερε αποδίδοντας το γεγονός στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, τις κοινές αξίες και την κομβική γεωγραφική θέση της Ελλάδας.
Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανέφερε ότι Αθήνα και Πεκίνο βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να ενισχύσει με μία απευθείας πτήση, ενώνοντας έτσι τις δύο πρωτεύουσες.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο ενός φιλόδοξου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων. «Βρεθήκαμε πολύ κοντά στη χρεοκοπία. Κατορθώσαμε να σταματήσουμε τη χώρα από αυτή τη μοίρα και να τη σώσουμε», δήλωσε προσθέτοντας ότι είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα σημάδια ανόδου των εξαγωγών και ανάκαμψης της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρήσεων.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση φέτος ήταν πολύ δύσκολες για πολλούς ανθρώπους, αφού χρειάστηκε να περικοπούν οι μισθοί του δημοσίου τομέα κατά 15%, οι συντάξεις κατά 10% και να αυξηθεί ο ΦΠΑ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, η κοινωνία εμπιστεύεται την κυβέρνηση, για να οδηγήσει τη χώρα στην αλλαγή, γνωρίζοντας ότι ένα αντίθετο σενάριο θα οδηγήσει στη χρεοκοπία.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι θα καταθέσει στο κοινοβούλιο νέο νόμο για την παροχή επενδυτικών κινήτρων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει στόχο την τόνωση της οικονομίας μέσω της ενθάρρυνσης εξαγωγών και επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: