Κυριακή, 3 Οκτωβρίου 2010

Ο θηλασμός του νηπίου για ένα εξάμηνο μειώνει τις μολύνσεις του

Ο κατ' αποκλειστικότητα θηλασμός του νηπίου από τη μητέρα του για χρονικό διάστημα ενός εξαμήνου, προφυλάσσει το παιδί από μολύνσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα Ελλήνων επιστημόνων, που προβλήθηκε διεθνώς.

Πέρα από άλλους παράγοντες, όπως η γενικότερη υγεία του νηπίου και ο τακτικός εμβολιασμός του, ο θηλασμός έχει τη δική του προστατευτική λειτουργία, όπως διαπίστωσε η μελέτη, η οποία επισημαίνει ότι είναι η σύσταση του μητρικού γάλακτος που βοηθά τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν τις μολύνσεις.
Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Εμμανουήλ Γαλανάκη του Τμήματος Παιδιατρικής του πανεπιστημίου της Κρήτης, που δημοσιεύτηκε στο παιδιατρικό περιοδικό "Archives of Diseases in Childhood", σύμφωνα με το BBC, μελέτησε επί 12 μήνες τις περιπτώσεις σχεδόν 1.000 εμβολιασμένων νηπίων και τις κοινές μολύνσεις που έπαθαν σε αυτό το διάστημα. Περίπου τα δύο τρίτα των μητέρων θήλαζαν τον πρώτο μήνα, αλλά μέσα σε ένα εξάμηνο το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 20% περίπου (μία στις πέντε).
Συνολικά, μόνο 91 νήπια (λιγότερο από το 10%) θηλάστηκαν αποκλειστικά καθ' όλο το πρώτο εξάμηνο. Τα παιδιά αυτά παρουσίασαν σημαντικά λιγότερες μολύνσεις (αναπνευστικές, αυτιών, στόματος κ.α.) κατά το πρώτο έτος της ζωής τους σε σχέση με τα υπόλοιπα, που είτε δεν είχαν γνωρίσει καθόλου θηλασμό, είτε έπιναν ταυτόχρονα γάλα και από μπουκάλι. Επίσης, οι μολύνσεις των νηπίων που είχαν μόνο θηλαστεί, ήταν γενικά λιγότερο σοβαρές.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ευεργετική δράση του μητρικού γάλακτος υπάρχει κυρίως όταν υπάρχει αποκλειστικός θηλασμός, ενώ ο συνδυασμός θηλασμού και γάλακτος από μπουκάλι δεν έχει ίδιο προστατευτικό αποτέλεσμα. Οι ειδικοί διεθνώς συστήνουν τα νήπια να θηλάζονται αποκλειστικά κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους. Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα της μητέρας, τα οποία περνάνε στο παιδί, καθώς και άλλους ανοσοποιητικούς και θρεπτικούς παράγοντες.
Στην ελληνική έρευνα συμμετείχαν επίσης οι ερευνητές Φανή Λαδωμένου, Ιωάννα Μοσχανδρέα, Αντώνης Καφάτος και Γιάννης Τσελέντης από τα τμήματα Παιδιατρικής, Κοινωνικής Ιατρικής και Κλινικής Βακτηριολογίας & Παρασιτολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο.

1 σχόλιο:

Γραφεας Πεζικου είπε...

Γεια και χαρά φίλτατε κι αγαπητέ είναι πολλές φορές τώρα που επισκέπτομαι το σοβαρό και αξιόλογο μπλόγκ Σου στο οποίο είμαι και από καιρό ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ και δεν με βλέπω στα φιλικά Σου..κι επειδή εγώ από την πρώτη στιγμή και στο νέο μου site σε έχω βάλει τιμής ένεκεν,και επειδή νομίζω ότι είναι και ανταποδοτικό..προσφεύγω στην επικοινωνία χωρίς καμία παρεξήγηση..."για τυχόν αποκατάσταση",χωρίς βέβαια να σε υποχρεώνω,καθόσον είναι και δικαίωμά σου συν τοις άλλοις...
Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω