Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2010

«Εξώδικα» και επιστροφή της πιστωτικής κάρτας ζητάνε από τους πελάτες τους

Στην τραπεζική αγορά είναι κοινό μυστικό πως από την αρχή του έτους οι δικαστικοί επιμελητές δεν προλαβαίνουν να επιδίδουν εξώδικα σε κατόχους καρτών, επειδή έχουν καθυστερήσει να πληρώσουν τις δόσεις τους επί 3 μήνες.

Συγκεκριμένα, με τα εξώδικα οι τράπεζες ζητάνε από τους πελάτες τους:
- Να εξοφλήσουν το συνολικό ύψος της οφειλής, πλέον τόκων και εξόδων μέσα σε διάστημα 5 ημερών από την επίδοση του δικόγραφου.
 - Να επιστρέψουν την πιστωτική τους κάρτα.
- Σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτηθεί δικαστικά η είσπραξη της οφειλής με τον νόμιμο τόκο και θα ενεργηθεί εναντίον σας κάθε νόμιμο μέσο. Και ακολουθούν τα τηλέφωνα της τράπεζας.
«Τα εξώδικα», λένε χαρακτηριστικά τα τραπεζικά στελέχη, «αποτελούν ένα μέσο πίεσης για να προσέλθει ο οφειλέτης σε διακανονισμό και συνεχίζουν: Το 80% των οφειλετών συμφωνεί σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, το χρέος παύει να ανατοκίζεται και ρυθμίζεται η εξόφλησή του με μηνιαίες δόσεις που είναι ύψους π.χ. 250 ευρώ για οφειλή 10.000 ευρώ».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2011 είναι «παγωμένοι» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ενώ δεν προχωρούν κατασχέσεις για οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: