Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

Ο βελονισμός ένοχος για δεκάδες θανάτους

Δεκάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία 45 χρόνια, επειδή μη σωστά εκπαιδευμένοι βελονιστές τοποθέτησαν τις βελόνες σε λανθασμένα σημεία στα σώματα των ασθενών τους. Αυτό αναφέρει μια νέα μελέτη από τον κορυφαίο ειδικό της Βρετανίας στον τομέα της εναλλακτικής ιατρικής, Έτζαρντ Έρνστ.

Ο καθηγητής συμπληρωματικής ιατρικής, Έτζαρντ Έρνστ, της Ιατρικής Σχολής Χερσονήσου του Πανεπιστημίου του Έξετερ, σε εργασία που παρουσίασε στο εξειδικευμένο διεθνές περιοδικό για θέματα κινδύνων στην ιατρική, «International Journal of Risk and Safety in Medicine», αναφέρει ότι τουλάχιστον 86 άνθρωποι, ηλικίας 26 έως 82 ετών, έχουν πεθάνει σε Κίνα, Ιαπωνία, Η.Π.Α., Γερμανία, Αυστραλία κ.ά. λόγω λανθασμένης εφαρμογής της πρακτικής του βελονισμού.
Ο κ. Έρνστ ζητεί να γίνει πιο αυστηρή και ολοκληρωμένη η εκπαίδευση των βελονιστών, για να αποφευχθούν στο μέλλον τέτοια περιστατικά, τα οποία αφορούν σε «κατά λάθος» τρύπημα καρδιάς, πνευμόνων, αρτηριών, ήπατος ή νεύρων, καθώς επίσης αιμορραγίες και μολύνσεις που προέρχονται από την ελλιπή ή ανύπαρκτη αποστείρωση των βελονών.
Σημειώνεται ότι η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από βελονισμό είναι ο πνευμοθώρακας, στον οποίο ο αέρας διεισδύει ανάμεσα στις μεμβράνες που χωρίζουν τους πνεύμονες από τον θώρακα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιατροί που διέγνωσαν τους θανάτους, απέδωσαν την αιτία με βεβαιότητα στον βελονισμό, αν και σε μερικές περιπτώσεις η αιτία ήταν λιγότερο ξεκάθαρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: