Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2010

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον από σήμερα το πρωί στα Βαλκάνια

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αφίχθη στο Σαράγεβο πρώτο σταθμό της διήμερης περιοδείας που ξεκινά από σήμερα το πρωί στα Βαλκάνια, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πηγές.

Η Αμερικανίδα υπουργός πρόκειται να καλέσει τις εθνικές κοινότητες της Βοσνίας να υπερκεράσουν τις διαφορές τους και να ενισχύσουν τους κοινούς κεντρικούς θεσμούς, προκειμένου να διευκολύνουν την ενσωμάτωση της χώρας στην Ευρώπη.
«Η πολιτική διαδικασία είναι στάσιμη και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θέλησε να έλθει», τόνισε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από την Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη Φίλιπ Γκόρντον.
Η Κλίντον θα έχει αύριο συναντήσεις με την εκ περιτροπής προεδρία της χώρας, και ιδιαίτερα με τον Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, τον μετριοπαθή μουσουλμάνο που πρόσφατα εξελέγη για την προεδρία και ενδέχεται να συναντηθεί και με τον Σερβοβόσνιο πρόεδρο Μίλοραντ Ντόντικ.
Το απόγευμα η Κλίντον θα μεταβεί στο Βελιγράδι, ενώ την Τετάρτη θα συνεχίσει την περιοδεία της στο Κόσοβο, πρώτα στην Πρίστινα και κατόπιν στην κοινότητα Γκρακάνιτσα, με πλειοψηφία σερβικού πληθυσμού, όπου επίσης «θα υπογραμμίσει τα οφέλη που μπορούν να αποκομισθούν από τον διάλογο μεταξύ ισότιμων και που θα οδηγήσουν τις δύο πλευρές στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: