Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010

Σε τρία στάδια θα γίνει η επιχείρηση διάσωσης στη Χιλή

Οι μηχανικοί θα κατεβάσουν αρχικά την κάψουλα διάσωσης, διαμέτρου 53 εκατοστών, σχεδιασμένη από ειδικούς του Ναυτικού, για να μπορέσουν να ανεβάσουν στην επιφάνεια της γης τους μεταλλωρύχους-διαδικασία που υπολογίζεται ότι θα κρατήσει τουλάχιστον 2 μέρες.
Οι μεταλλωρύχοι θα χωριστούν σε τρεις ομάδες- οι πιο δυνατοί και τεχνικά κατηρτισμένοι θα βγουν πρώτοι, για να επιδιορθώσουν και τα όποια τεχνικά προβλήματα, οι πιο εξασθενημένοι και αδύναμοι θα βγουν δεύτεροι και τελευταίοι όλοι οι υπόλοιποι.
Κάποιοι από τους μεταλλωρύχους χρειάστηκε να αδυνατίσουν για να χωρέσουν στην κάψουλα διάσωσης ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Χάιμε Μανάλις, δέκα από τους παγιδευμένους είναι πιο αδύναμοι από τους υπόλοιπους.
Όταν απεγκλωβιστούν οι μεταλλωρύχοι, θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, παρόμοιες με εκείνες στις οποίες υποβάλλονται οι αστροναύτες, σε ένα πρόχειρο νοσοκομείο που έχει στηθεί στο ορυχείο.
Στη συνέχεια θα τους επιτραπεί να περάσουν λίγο χρόνο με την οικογένειά τους, σε ειδικά κατασκευασμένο χώρο, προτού μεταφερθούν με ελικόπτερο στο γειτονικό Κοπιάπο για να νοσηλευτούν σε άλλο ίδρυμα. Εκεί 33 κρεβάτια έχουν ήδη στηθεί αποκλειστικά για τους μεταλλωρύχους.
Έχοντας περάσει τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κάτω από τη γη, σε μία υγρή και σκοτεινή σήραγγα, η όρασή τους θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει στο φυσιολογικό. «Θα ανέβουν στην επιφάνεια της γης με κλειστά τα μάτια και αμέσως θα τους δοθούν σκούρα γυαλιά που θα τους προστατεύουν από το φως. Θα τα φοράνε μέρα, νύχτα μέχρι να συνηθίσουν το φυσικό φως», είπε ο υπουργός Υγείας.
Οι μεταλλωρύχοι βρίσκονται σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση παρότι κάποιοι από αυτούς έχουν εμφανίσει δερματοπάθειες.
Η κυβέρνηση επιστράτευσε μία ομάδα ειδικών από τη NASA για να βοηθήσει να παραμείνουν ψυχικά και σωματικά καλά οι μεταλλωρύχοι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Όλοι τους είχαν χάσει από περίπου δέκα κιλά στις 17 ημέρες πριν από τον εντοπισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: