Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με παχύσαρκα και υπέρβαρα το 40% των παιδιών στην Ελλάδα

Με το σύνθημα "Ενωμένοι κατά της πείνας" γιορτάζεται η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), σκοπός της ημέρας αυτής είναι να αναγνωριστούν οι προσπάθειες, που καταβάλλονται, για την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο, σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Παρόλο που το ενδιαφέρον για την πιθανή έκθεση του πληθυσμού σε βιολογικούς και χημικούς κινδύνους είναι ζωντανό, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε ότι εξίσου σημαντικός είναι και ο ρόλος της διατροφής στην υγεία και ποιότητα ζωής του πληθυσμού.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο υποσιτισμός, συγκεκριμένα η ανεπάρκεια σε πρωτεΐνη, ενέργεια, καθώς και σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συνεχίζει να είναι μείζονος σημασίας.
Στις βιομηχανοποιημένες χώρες, παρόλο που το κυριότερο πρόβλημα είναι αυτό του "υπερσιτισμού", όπως παχυσαρκία και παθήσεις, που συνδέονται με αυτή, συχνά παρατηρείται η ανεπάρκεια σε μικροθρεπτικά συστατικά.
Παχύσαρκο και υπέρβαρο με σαφή αυξητική τάση είναι το 40% των παιδιών στην Ελλάδα. Επιστημονικές μελέτες υπογραμμίζουν ότι η παιδική παχυσαρκία στη χώρα είναι πλέον μείζον πρόβλημα για το μέλλον της, καθώς τα παιδιά αυτά στην πλειοψηφία τους θα παραμείνουν σε ποσοστό 50 -80% παχύσαρκοι ενήλικες με συνέπεια αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, του σακχαρώδους διαβήτη και πολλών ακόμη ασθενειών που πλήττουν τους παχύσαρκους.
πηγή:ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: