Δευτέρα, 4 Οκτωβρίου 2010

Τα «κόκκινα» δάνεια θα φτάσουν τα 30 δισ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, εφέτος τα «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να αγγίξουν τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ στο σύνολο των περίπου 223 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι οι οφειλές από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Το ποσοστό των καθυστερήσεων, που διαμορφώθηκε τον Μάρτιο του 2010 στο 8,2% για το σύνολο των δανείων, ανεβάζει μέχρι στιγμής το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 20 δισ. ευρώ, παρά τις γενναίες ρυθμίσεις οφειλών ύψους 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες το 2009, ενώ οι συσσωρευμένες προβλέψεις ανήλθαν στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ από 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2008.
Πλέον οι τράπεζες δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο καθώς έχουν επιβάλει νέα αυστηρά κριτήρια που αποκλείουν από τη χρηματοδότηση την πλειοψηφία των δανειοληπτών, ενώ ακόμα και όταν δανείζουν το κάνουν με φειδώ και για πολύ μικρότερα ποσά από τα αιτούμενα.
Η συνεχιζόμενη μείωση του ρυθμού χορήγησης των νέων δανείων, αποτυπώνεται στον Αύγουστο όπου ο ρυθμός αύξησης κινείται στο 1,5% από 2% τον Ιούλιο και 15,9% που ήταν ένα χρόνο πριν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: