Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010

Η δαπάνη θέρμανσης φέτος θα είναι 28% - 35% υψηλότερη από πέρσι

Ξεκινά από αύριο, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με την τιμή να είναι αυξημένη κατά 26% λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών, αλλά και της επιβάρυνσης από την αύξηση του ΦΠΑ.

Ο πιο δριμύς χειμώνας -που ήδη ξεκίνησε- υποχρεώνει τους κατοίκους της Μακεδονίας και της Θράκης να δαπανήσουν μόνο για το πετρέλαιο θέρμανσης από 241 ευρώ (για μικρή γκαρσονιέρα) έως και 2.190 ευρώ (για μεσαία μονοκατοικία), σε αντίθεση με όσους κατοικούν στη νότια Ελλάδα, όπου οι αντίστοιχες δαπάνες κυμαίνονται από 134 έως 1.105 ευρώ. Η δαπάνη θέρμανσης φέτος θα είναι 28% - 35% υψηλότερη από πέρσι, καθώς το πετρέλαιο θα πωλείται από αύριο στα 67 - 70 λεπτά το λίτρο στη Θεσσαλονίκη και 70 έως 75 λεπτά το λίτρο στους άλλους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ πέρσι κόστιζε από 52 έως 57 λεπτά το λίτρο.
Η διανομή του πετρελαίου θα συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου με το ισχύον σύστημα, ενώ από την 1/1/2011, όπως συμφωνήθηκε στις συναντήσεις που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δ. Κουσελάς, με τις Ομοσπονδίες Βενζινοπωλών και Πρατηριούχων, θα καταργηθεί η προκαταβολή του αυξημένου φόρου.

Δηλαδή, οι βενζινοπώλες θα αγοράζουν και θα πουλάνε το πετρέλαιο με το χαμηλό φόρο (21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο) που ισχύει για τη θέρμανση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: