Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Eρχεται «λίφτινγκ» στο αρχικό σχέδιο της περαίωσης

Eρχεται «λίφτινγκ» στο αρχικό σχέδιο της περαίωσης. Oπως έγινε χθες γνωστό στο περιθώριο της συζήτησης στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση του φόρου και να μειώσει την προκαταβολή που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι μπουν στη ρύθμιση.

Πρόκειται για δύο αιτήματα που υποβλήθηκαν από το σύνολο των φορέων οι οποίοι συμμετείχαν στη διαβούλευση. Επίσης αλλάζουν τα δεδομένα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που ακολούθησαν τη διαδικασία της αυτoπεραίωσης έως και τη χρήση του 2009. Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει μείωση του ποσοστού προκαταβολής (και αύξηση του αριθμού των δόσεων) μετά και τις παρατηρήσεις των φορέων. Να υπενθυμίσουμε πως στο αρχικό σχέδιο προβλέπεται 25% προκαταβολή, ποσοστό που πιθανότατα θα πάει στο 20% και έως 12 δόσεις με ορατό το ενδεχόμενο να ανέβουν στις 18 ή κι ακόμη παραπάνω.
Επίσης το υπουργείο σχεδιάζει να διαχωρίσει πλήρως τις περιπτώσεις ανάμεσα σε όσους έκαναν αυτοπεραίωση έως και το 2007 και σε αυτούς που ακολούθησαν τη διετία 2008-2009. Πιο αναλυτικά, όσοι φορολογούμενοι είχαν κάνει αυτοπεραίωση έως και το 2007 δεν θα μπουν στην περαίωση με εξαίρεση όσους είχαν επιλεγεί για δειγματοληπτικό έλεγχο. Αυτοί που έχουν μπει στο «δείγμα» θα κληθούν τώρα να πληρώσουν τον φόρο της περαίωσης για να απαλλαγούν οριστικά από το ενδεχόμενο ελέγχων. Για τους φορολογούμενους που έκαναν αυτοπεραίωση τη διετία 2008-2009, οπότε δεν είχαν προσδιοριστεί δειγματοληπτικοί έλεγχοι, η περαίωση θα είναι ανοιχτή, ενδεχομένως με κάποια έκπτωση. Υπενθυμίζεται ότι ο δειγματοληπτικός έλεγχος αφορούσε μόνο τις χρήσεις 2006 και 2007, αφού οι χρήσεις 2003 - 2005 θεωρούνται οριστικά περαιωμένες. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος που είχε καθοριστεί αφορούσε περίπου 5.000 επιτηδευματίες που έκαναν αυτοπεραίωση και:

τα δύο τελευταία ψηφία του ΑΦΜ λήγουν στους αριθμούς 19, 39, 49, 59 και 79 και το σύνολο των δηλωθέντων ακαθάριστων εσόδων τους για κάθε χρήση υπερβαίνει τις 70.000 ευρώ.
Το νομοσχέδιο στην τελική του μορφή θα κατατεθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Πέμπτη. Στόχος του υπ. Οικονομικών είναι τα σημειώματα της περαίωσης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να ξεκινήσουν να αποστέλλονται στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: