Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Bonus έκπτωσης όταν μια εταιρεία καταβάλει συνολικά τις εισφορές στο ΙΚΑ

Τομές και ανατροπές στο ΙΚΑ για καλύτερη εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και επιχειρήσεων προανήγγειλε, από το Ηράκλειο, ο νέος διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Ο κ. Σπυρόπουλος μίλησε για πλήρη αποκέντρωση της διοίκησης του Ιδρύματος, στα πρότυπα των 13 «Καλλικρατικών» Περιφερειών. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ράδιο Κρήτη», ανέφερε ότι εντός του 2011 θα γίνουν σοβαρές ενέργειες στην κατεύθυνση αυτή, προκειμένου το Ίδρυμα να ξεφύγει από το νόμο-μόρφωμα του 1934, ο οποίος διέπει τη λειτουργία του.
Σύμφωνα με τον νέο διοικητή, το ΙΚΑ στο μέλλον θα έχει 13 διοικητές, έναν σε κάθε περιφέρεια και έναν 14ο στην Αθήνα, ο οποίος θα έχει επιτελικό ρόλο. Με τη δομή αυτή - πρόσθεσε - θα καμφθούν οι σημερινές δυσλειτουργίες και θα σταματήσει ο Γολγοθάς των ασφαλισμένων, καθώς δεν θα είναι αναγκαίο να μεταβαίνουν στο κέντρο για να επιλύσουν ή να προωθήσουν διάφορα ζητήματά τους.
Ο κ. Σπυρόπουλος προανήγγειλε, επίσης, ότι αλλάζει το σύστημα παρακράτησης των εισφορών, προς όφελος των επιχειρήσεων, ξεφεύγοντας από το σημερινό καθεστώς των προστίμων και των προσαυξήσεων λόγω καθυστέρησης καταβολής.
Για παράδειγμα, αν μια εταιρεία αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές ενός μήνα, μπορεί να τις επιμερίσει στους επόμενους έξι μήνες, επιβαρυνόμενη με ένα μικρό επιτόκιο. Επίσης, αν μια εταιρεία έχει τη δυνατότητα να καταβάλει συνολικά τις εισφορές των ασφαλισμένων της για έναν χρόνο, θα έχει ένα bonus έκπτωσης.
Σε ό,τι αφορά στις ρυθμίσεις των οφειλών προς το ΙΚΑ, πέρα από την ισχύουσα διάταξη που επιτρέπει την καταβολή αιτήσεων μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, ο κ. Σπυρόπουλος διαβεβαίωσε ότι στη συνέχεια δεν θα υπάρξει καμία δυνατότητα υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης.
Ο κ. Σπυρόπουλος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΙΚΑ στον Εσταυρωμένο, όπου είχε συναντήσεις με διοικητικό προσωπικό και εκπροσώπους των εργαζομένων. Ο ίδιος μίλησε για παθογένεια του συστήματος, η οποία θα καταπολεμηθεί με κάθε τρόπο και στάθηκε στις ικανότητες και τη φιλοτιμία του προσωπικού, που πρέπει να έχει σε πρώτο πλάνο το σύνθημα: «Πρώτα ο πολίτης». Ο ίδιος χαρακτήρισε κεφαλαιώδες θέμα την πάταξη της εισφοροδιαφυγής που φτάνει στο 30%.
πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: