Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλά η περαίωση... μένει

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, αλλά η περαίωση... μένει. Από το 1978, όταν και έγινε η πρώτη ρύθμιση για την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από τον τότε υπουργό Οικονομικών Αθ. Κανελλόπουλο, το μέτρο ανασύρεται από το συρτάρι όποτε τα έσοδα παίρνουν την κατιούσα.

Κι αυτό παρότι όλοι συμφωνούν πως η περαίωση δίνει... ασυλία στους φοροφυγάδες και όπως έχει παρατηρηθεί ποτέ δεν φέρνει τα αποτελέσματα που προϋπολογίζονται.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην τελευταία περαίωση που έγινε το 2008 από τον Γιώργο Αλογοσκούφη, και περιελάμβανε τις χρήσεις από 2000 έως και 2006, το οικονομικό επιτελείο προσδοκούσε έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, για να εισπράξει τελικά περίπου τα μισά, παρά τις αλλεπάλληλες παρατήσεις που δόθηκαν.
Πιο αναλυτικά, η πρώτη περαίωση έγινε το 1978. Το 1983 η πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε νέα ρύθμιση παρέχοντας διευκολύνσεις σε ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων για να κλείσουν χωρίς έλεγχο τις φορολογικές υποθέσεις τους και να καταβάλουν τις οφειλές.
Ακολουθούν άλλες τέσσερις φορο-ρυθμίσεις το 1988, το 1989, το 1990 και το 1991, ενώ η πιο ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες ήταν η ρύθμιση 1099 του 1994, από την οποία το Δημόσιο εισέπραξε 450 δισ. δρχ.
Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2002 ο υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης προχώρησε σε μεγάλη ευνοϊκή ρύθμιση για το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για περίπου 750.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
Μάλιστα προώθησε και νέες ρυθμίσεις για την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών, την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων από τους αυθαίρετους κατόχους τους.
Και σε αυτήν την περίπτωση δόθηκαν αλλεπάλληλες παρατάσεις, αλλά τελικά ο στόχος για έσοδα 1,7 δισ. ευρώ δεν επιτεύχθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: