Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2010

Στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στρέφεται η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας»

Προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ετοιμάζουν οι νομικοί σύμβουλοι της Οργάνωσης «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας»

Ο επικεφαλής της οργάνωσης δεν προβληματίστηκε από τις αντιδράσεις, αντιθέτως δήλωσε ότι θα επαναλάβει ξανά το εγχείρημα του χρόνου την ίδια μέρα
Στο Στρασβούργο και στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στρέφεται η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» και ο επικεφαλής της Κρις Σπύρου, προκειμένου να ικανοποιήσουν τον διακαή πόθο τους να είναι πρωτεργάτες στην τέλεση θείας λειτουργίας στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης. Η προσπάθεια της οργάνωσης μπορεί να έληξε τελικά με την τέλεση θείας λειτουργίας στο τελωνείο Κήπων στον Έβρο, όμως ο επικεφαλής δεν πήρε το μήνυμα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρωτοβουλία του αυτή. Η επίσκεψη ματαιώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κρις Σπύρου, έλαβε επιστολή από τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα. Σε αυτήν η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε, ότι δεν θα επέτρεπε την επίσκεψη και την τέλεση λειτουργίας στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, χαρακτηρίζοντας τις προθέσεις των μελών της οργάνωσης ως προκλητικές. Κατόπιν αυτού, τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη της «Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας» αποφάσισαν να μην μεταβούν στην Πόλη, προκειμένου να μη δώσουν την ευκαιρία στην τουρκική κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι η προσευχή συνιστά πρόκληση και μπορεί να βλάπτει την ακεραιότητα της χώρας.Μάλιστα με ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως διαχώρισε τη θέση του από την θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία, την οποία εδώ και χρόνια είχε προαναγγείλει ο ιδρυτής της οργάνωσης «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» ο ελληνοαμερικανός, πρώην γερουσιαστής, Κρις Σπύρου. Ο αρχιγραμματέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης είχε χαρακτηρίσει τις συνεντεύξεις Τύπου του Κρις Σπύρου, αλλά και τις ειδήσεις που διακινούνται κυρίως μέσω του διαδικτύου ως φήμες αβάσιμες και ανυπόστατες, καθώς, όπως αναφέρει το Πατριαρχείο, δεν έχει ουδεμία γνώση. Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στην τοπική μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, αφού ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος ζήτησε από τα μέλη της οργάνωσης να παραμείνουν στην Αλεξανδρούπολη και να μην προχωρήσουν την ενέργειά τους, αφού αυτή μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών.
Το θέμα έληξε τελικά στους Κήπους του Έβρου, αλλά ο Κρις Σπύρου μιλώντας στο «Χ» λίγο μετά την αναχώρησή του από την Αλεξανδρούπολη, εμφανίστηκε αμετανόητος και έτοιμος να επιχειρήσει ξανά την τέλεση θείας λειτουργίας στην Αγία Σοφία την επόμενη χρονιά.
πηγή:ΧΡΟΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: