Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2010

Με πυροβολισμούς διέλυσε συγκέντρωση Κούρδων η αστυνομία σε κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης

Η τουρκική αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα και ήρθε αντιμέτωπη με πολλές εκατοντάδες Κούρδους διαδηλωτές σήμερα σε κεντρική πλατεία της Κωνσταντινούπολης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Το περιστατικό σημειώθηκε στην πολυσύχναστη πλατεία Ταξίμ σε διαδήλωση που έγινε κατόπιν αιτήματος του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας BDP (Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία).
Οι εκπρόσωποι των διαδηλωτών ανέγνωσαν διακήρυξη στην οποία καταδίκαζαν τις, όπως δήλωσαν, πιέσεις του τουρκικού κράτους σε βάρος των Κούρδων, προτού οι διαδηλωτές συγκρουστούν με την αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών, διευκρίνισε το Ανατολή. Οι διαδηλωτές έσπασαν τα τζάμια της πρόσοψης ενός ξενοδοχείου και προκάλεσαν ζημιές με πέτρες και γκλομπ σε τρία αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων ένα της αστυνομίας. Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα για να διαλύσει το πλήθος και προχώρησε σε συλλήψεις.
Η διαδήλωση αυτή γίνεται την προηγουμένη του δημοψηφίσματος για την τροποποίηση του Συντάγματος που προτείνει η τουρκική κυβέρνηση.
Το BDP έχει ζητήσει από τον κουρδικό πληθυσμό (12 με 15 εκατομμύρια στα 73 εκατομμύρια κατοίκους της Τουρκίας) να μην ψηφίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: