Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου 2010

Ανυπολόγιστες ζημιές από το σεισμό στη Ν. Ζηλανδία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα το Κράιστσερτς, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Νέας Ζηλανδίας, έπειτα από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος ισοπέδωσε κτίρια, κατέστρεψε δρόμους και προκάλεσε διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού και νερού και είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον δύο άνθρωποι να τραυματιστούν σοβαρά. Αξιωματούχοι ανέφεραν πως οι μεγάλες απώλειες αποφεύχθηκαν επειδή ο σεισμός συνέβη νωρίς το πρωί, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμόντουσαν ακόμη. Στην ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Μπομπ Πάρκερ από τη δημόσια ραδιοφωνία, τόνισε πως του «προκαλεί φρίκη το εύρος των ζημιών», που είναι πολύ πιο σημαντικές, σύμφωνα με τον ίδιο, απ' ότι φαινόταν αρχικά. Δέκα ισχυροί μετασεισμοί από 3,9 έως 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκαν, έπειτα από τον αρχικό σεισμό που σημειώθηκε στις 4:35 του Σαββάτου τοπική ώρα.

Ξημερώνοντας, οι κάτοικοι της πόλης αντίκρισαν δρόμους αποκλεισμένους, κτίρια γκρεμισμένα, παράθυρα σπασμένα, αυτοκίνητα κατεστραμμένα, πολλές γέφυρες να έχουν καταρρεύσει και το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου να έχει κοπεί σε αρκετές περιοχές, όπως και η ηλεκτροδότηση.
Δύο άντρες περίπου 50 ετών τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης, Μισέλ Χάιντερ, ενώ πολλοί μικροτραυματισμοί έχουν αναφερθεί από άλλα νοσοκομεία. Ο ένας τραυματίστηκε από την πτώση μιας καμινάδας και ο άλλος από σπασμένο τζάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: