Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 2010

67ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και Ελληνική παρουσία

Η 39χρονη αμερικανίδα σκηνοθέτης Σοφία Κόπολα τιμήθηκε με το «Χρυσό Λιοντάρι» για την ταινία της «Somewhere» κατά την τελετή λήξης του 67ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Επιπλέον, ένα ειδικό «Χρυσό Λιοντάρι» απονεμήθηκε στον αμερικανό παραγωγό και σκηνοθέτη Μόντε Χέλμαν, 78 ετών, προσωπικότητα του ανεξάρτητου σινεμά των δεκαετιών του '70 και του '80, «για το σύνολο της καριέρας του».
Το Ασημένιο Λιοντάρι της Καλύτερης Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην ταινία «La Balada triste de trompeta» του ισπανού Αλεξ ντε λα Ινγλέσια, 45 ετών, μια αλλόκοτη κωμωδία με φόντο τον «Φρανκισμό».
Τέλος, ένα ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία «Essential Killing» του Πολωνού Γιέρζι Σκολιμόφκσι. Ο πρωταγωνιστής, ο αμερικανός Βινσεντ Γκάλο τιμήθηκε επίσης με το βραβείο για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία για το ρόλο του ενός αφγανού φυγά που καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη.
Το βραβείο για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία έλαβε η νεαρή γαλλίδα ηθοποιός Αριαν Αμπεντ, για τον ρόλο της Μαρίνας στο «Attenberg», δεύτερη ταινία της ελληνίδας σκηνοθέτιδας Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: