Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Επιχείρηση διάσωσης 24 φαλαινών

Επιχείρηση διάσωσης 24 φαλαινών στήθηκε σε μία απομονωμένη παραλία στη Νέα Ζηλανδία, όπου ειδικά συνεργεία φορτώνουν τα θαλάσσια θηλαστικά σε μεγάλα φορτηγά και τα μεταφέρουν 50 χιλιόμετρα πιο μακριά και να τα αφήσουν σε πιο ήρεμα νερά, με την ελπίδα ότι έτσι θα τα σώσουν.

Οι 24 φάλαινες είναι οι μόνες που επέζησαν από ένα μεγάλο κοπάδι που εγκλωβίστηκε στα ρηχά, στην απομακρυσμένη παραλία Σπίριτς, στο βορειότερο άκρο της Βόρειας Νήσου, όπου λόγω των ισχυρών ανέμων και της θαλασσοταραχής τα κήτη δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην ανοικτή θάλασσα.
Υπάλληλοι της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος δήλωσαν ότι οι φάλαινες που έχουν επιζήσει μεταφέρθηκαν οδικώς στην παραλία Ραράουα, όπου τα νερά είναι ήρεμα και τα ζώα θα έχουν την ευκαιρία να ανοιχτούν στη θάλασσα.
Ο Άντον Βαν Χέλντεν, του εθνικού μουσείου Τε Πάπα της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς φαλαινών.
"Από όσα γνωρίζω δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Είναι μεγάλο τόλμημα και σίγουρα υπάρχουν κίνδυνοι για τις φάλαινες, αλλά είναι η μόνη ευκαιρία που έχουν", δήλωσε ο Άντον Βαν Χέλντεν.
Στην επιχείρηση διάσωσης των φαλαινών συμμετέχουν 200 υπάλληλοι της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος και εθελοντές.
Η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος, Σου Κάμπελ δήλωσε ότι εκτιμάται πως περίπου 30 έως 40 φάλαινες από το κοπάδι που εγκλωβίστηκε στα ρηχά έχουν ήδη πεθάνει.
πηγή: ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια: