Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα τεκμήρια διαβίωσης για το 2011

Αντιμέτωποι με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης θα βρεθούν την άνοιξη του 2011 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Στην απόχη του, το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί να πιάσει έχοντες και κατέχοντες που δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα φτώχειας, εκμεταλλευόμενοι τα παραθυράκια του νόμου και την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών να εντοπίσουν όσους φοροδιαφεύγουν.
Με την καθιέρωση των νέων τεκμηρίων υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 500.000 επαγγελματίες που μέχρι σήμερα δήλωναν ετήσια εισοδήματα μικρότερα από το αφορολόγητο όριο και έχουν στην κατοχή τους ακριβές κατοικίες και πολυτελή αυτοκίνητα θα αναγκαστούν το επόμενο έτος να εμφανίσουν στην εφορία αν όχι τα πραγματικά, τουλάχιστον υψηλότερα εισοδήματα, με αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους στο δημόσιο σε σχέση με αυτούς που πλήρωναν μέχρι σήμερα.
Από την εφαρμογή των νέων τεκμηρίων το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι θα εισπράξει τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος. Τα νέα τεκμήρια που προβλέπει ο τελευταίος φορολογικός νόμος... απειλούν φορολογουμένους με ακίνητα, αυτοκίνητα πάνω από 2.000 κυβικά εκατοστά, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες και στέλνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία.
Με τη φοροδιαφυγή να υπολογίζεται σε 30 δισ. ευρώ ετησίως και το ΣΔΟΕ να έχει πλήρως κινητοποιηθεί, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί πως η επαναφορά αυστηρών τεκμηρίων, συνδυαστικά με τα νέα αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, θα εξαναγκάσει τους φορολογουμένους να δηλώσουν τα πραγματικά εισοδήματά τους. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πιαστούν στην απόχη των τεκμηρίων και θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματά τους.
Για τους «μικρούς» φορολογουμένους με τυπικά περιουσιακά στοιχεία τα τεκμήρια δεν φαίνεται να συνιστούν ουσιαστικό πρόβλημα.
Ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα, οικιακοί βοηθοί περισσότεροι του ενός και δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων συνθέτουν τα τεκμήρια διαβίωσης που καθιέρωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: