Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010

Το 2010 ξεχωριστή χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την ελπίδα να καταστεί το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιούλ, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να επιλύσει «όλα τα εκκρεμή ζητήματα στο Αιγαίο, σεβόμενη τα κοινά δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των δυο χωρών, με βάση το Διεθνές Δίκαιο».
Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Γκιούλ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου Ασφαλείας το Σεπτέμβριο, χαρακτήρισε το 2010 ξεχωριστή χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στη διάρκειά της εγκαινιάσθηκε το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» που ανοίγει, όπως είπε, τον δρόμο για μια δεδομένη και θεσμικά κατοχυρωμένη πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών και γεννά ελπίδες για το μέλλον.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, εκτίμησε ότι οι συνομιλίες Χριστόφια - Ερογλου δεν μπορούν να συνεχίζονται επ' αόριστον και τάχθηκε υπέρ της επίτευξης λύσης έως το τέλος του έτους, επικαλούμενος και σχετική προτροπή του ίδιου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.
Σημείωσε ακόμη ότι οι Τουρκοκύπριοι απέδειξαν τη βούλησή τους να συμφωνήσουν όταν αποδέχθηκαν το σχέδιο Ανάν το 2004, υποστηρίζοντας ότι είναι αυτοί που έχουν υποστεί τις συνέπειες από τη διαιώνιση του προβλήματος.
Κάλεσε τέλος τη διεθνή κοινότητα να λάβει τα αναγκαία μέτρα ώστε να τερματισθεί ο αποκλεισμός των Τουρκοκυπρίων που, όπως είπε, θα επιτρέψει την ενσωμάτωσή τους στη διεθνή κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: