Σάββατο, 11 Σεπτεμβρίου 2010

11η Σεπτεμβρίου εννέα χρόνια μετά

Εννέα χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο από την ημέρα που ο κόσμος παρακολουθούσε, κυρίως από τις οθόνες των τηλεοράσεων, τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και το αμερικανικό Πεντάγωνο με περισσότερους από 3.000 νεκρούς.

Ήταν 8:45 το πρωί, όταν το πρώτο αεροσκάφος της American Airlines προσκρούει στο, βόρειο Πύργο. Το κτίριο από τον 75ο όροφο και πάνω τυλίγεται στις φλόγες.
Λίγα λεπτά αργότερα, στις 9:03, ένα δεύτερο αεροπλάνο της ίδιας εταιρείας προσκρούει στο νότιο Πύργο, με την εικόνα να καταγράφεται «ζωντανά» από τα τηλεοπτικά συνεργεία και τους δημοσιογράφους που έχουν σπεύσει στην περιοχή για να καλύψουν την είδηση.
Ο κόσμος παρακολουθούσε μουδιασμένος τις εικόνες, με πιο συγκλονιστική εκείνη των ανθρώπων που έπεφταν στο κενό για να «σωθούν» από τις φλόγες και τις υψηλές θερμοκρασίες των φλεγόμενων Πύργων.
Σωτηρία για τους ανθρώπους που βρίσκονταν στους ορόφους πάνω από το σημείο πρόσκρουσης, απλά δεν υπήρχε.
Το χρονικό της τραγωδίας συνεχίστηκε λίγα λεπτά αργότερα, όταν μία ακόμα πτήση της American Αirlines, με αφετηρία την Ουάσιγκτον, προσκρούει στο Πεντάγωνο.
Περίπου δύο ώρες αργότερα, οι Δίδυμοι Πύργοι θα καταρρεύσουν καταστρέφοντας και άλλα κτίρια στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.
Εν τω μεταξύ, ένα τέταρτο αεροσκάφος της United Airlines έπεφτε σε ακατοίκητη περιοχή στην Πενσυλβάνια. Εικάζεται ότι στόχος εκείνου του αεροσκάφους ήταν ο Λευκός Οίκος.
Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο. Μπους δεν βρισκόταν στην επίσημη κατοικία του προέδρου, αλλά σε σχολείο της Φλόριντα.
Μόλις ενημερώθηκε για το τι είχε συμβεί, θα έκανε λόγο για «εθνική τραγωδία» και «ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση κατά των Ηνωμένων Πολιτειών».
Η 11η Σεπτεμβρίου 2010 βρίσκει τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα αντιμέτωπο με την ίδια προτεραιότητα που είχε και ο προκάτοχός του: η σύλληψη του Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως και του υπαρχηγού της οργάνωσης Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.
«Είναι σημαντικό να δούμε ότι εχθρός μας δεν είναι το Ισλάμ, είναι η αλ Κάιντα» δήλωσε πρόσφατα, αναγνωρίζοντας ότι το Γκουαντάναμο, η φυλακή που «γεννήθηκε» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, δεν έκλεισε όσο γρήγορα έπρεπε.
Στη Νέα Υόρκη οι κάτοικοι εξακολουθούν να είναι διχασμένοι για το αν κοντά στο «Σημείο Μηδέν» πρέπει να δημιουργηθεί ισλαμικό πολιτιστικό κέντρο και τέμενος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: