Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010

«paria udonum ab sattua solearum duo et subligariorum duo»

Η χαρά που έχουν οι Βρετανοί αυτές τις ημέρες δεν περιγράφεται. Η ανακάλυψη, στη διάρκεια ανασκαφών στο Νορθ Γιόρκσαϊρ, αποδεικτικών στοιχείων πως οι Ρωμαίοι κατακτητές φορούσαν σανδάλια με κάλτσες, τους έδωσε την άφεση αμαρτιών που ποθούσαν για ένα (συχνό) στυλιστικό τους έγκλημα, στο οποίο υποπίπτουν εξίσου συχνά, αν όχι συχνότερα, και οι Γερμανοί: «Μπορεί οι Βρετανοί να είναι διάσημοι για την έλλειψη στυλ και οι Ιταλοί για το στυλ τους, φαίνεται όμως ότι κληρονομήσαμε ένα από τα μεγαλύτερα στυλιστικά εγκλήματά μας από τους Ρωμαίους», άρχιζε το σχετικό, θριαμβευτικό κομμάτι στην «Daily Τelegraph».
Βρέθηκαν ίνες
Οι ανασκαφές που γίνονται στο Νορθ Γιόρκσαϊρ, στο πλαίσιο της ανακατασκευής αυτοκινητόδρομου, έφεραν στο φως μίαν αρχαία «βιομηχανική ζώνη», από την περίοδο που η Βρετανία ήταν επαρχία της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μεταξύ άλλων, βρέθηκε εκεί και ένας νερόμυλος που χρησιμοποιείτο για το άλεσμα σιταριού. Παράλληλα, όμως, πάνω στο σκουριασμένο καρφί ενός ρωμαϊκού σανδαλιού, βρέθηκαν ίνες - αρκετές για να πείσουν τους αρχαιολόγους πως οι εισβολείς (καθώς έρχονταν από πιο ηλιόλουστα μέρη) φορούσαν κάλτσες ή τέλος πάντων κάτι σαν τις σημερινές κάλτσες.
Άλλωστε, επιστολές που βρέθηκαν σε φυλάκιο στο Τείχος του Αδριανού, στη Βόρεια Αγγλία, αποκαλύπτουν πως οι Ρωμαίοι αξιωματικοί και οι άνδρες τους εκλιπαρούσαν τις οικογένειές τους πίσω στην πατρίδα να τους στείλουν επιπλέον subuclae (φανέλες) και abollae (βαρείς χιτώνες).
Ένας στρατιώτης συγκεκριμένα παρακαλούσε τους δικούς του να του στείλουν «paria udonum ab sattua solearum duo et subligariorum duo» - το οποίο σημαίνει «κάλτσες, δύο ζευγάρια σανδάλια και δύο σώβρακα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: