Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010

Ίνες από την μπανάνα και το μπρόκολο κατά στομαχικών προβλημάτων

Εκχυλίσματα του μπρόκολου και της μπανάνας μπορεί να συντελέσουν στη θεραπεία διαφόρων στομαχικών προβλημάτων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Gut.

Τα εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι ίνες των δύο τροφίμων μπορεί να ενισχύσουν την φυσική άμυνα έναντι των στομαχικών λοιμώξεων. Κλινικές δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί αν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ιατρική αγωγή σε ασθενείς με νόσο Crohn.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ σε συνεργασία με ειδικούς από τη Σκοτία και την Σουηδία μελέτησαν πως οι ίνες των λαχανικών επηρεάζουν το πέρασμα των επιβλαβών βακτηρίων μέσω των κυττάρων εντός του εντέρου.
Οι ίνες από την μπανάνα και το μπρόκολο ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμες. Αλλά η προσθήκη ενός σταθεροποιητή, που συνήθως προστίθεται στα κατεργασμένα τρόφιμα κατά την διαδικασία παραγωγής τους, έχει το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στον ρόλο των κυττάρων Μ, τα οποία βρίσκονται στο έντερο και αποτρέπουν την εισβολή των βακτηρίων. Η γνώση του ρόλου των εν λόγω κυττάρων προσφέρει μια λεπτομερή εξήγηση στο γιατί η υγιεινή διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία και την φυσική κατάσταση των πασόντων από νόσο Crohn.
Η έρευνα έγινε σε εργαστηριακά κύτταρα και δείγματα ιστών από ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επεμβάσεις για την αντιμετώπιση στομαχικών προβλημάτων.
Ήδη 76 πάσχοντες από νόσο Crohn έχουν επιλεγεί για να λάβουν μέρος σε κλινική μελέτη, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο ιατρικό παρασκεύασμα που θα περιέχει ίνες από μπανάνα, θα συντελέσει στην σταθεροποίηση της νόσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: