Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010

«Δρόμος της Ειρήνης»

Την πρωτοβουλία «Δρόμος της Ειρήνης», κοινό ιταλο-αλβανικό έργο, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται τον Οκτώβριο, παρουσίασε ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, στη διάρκεια των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Μητέρας Τερέζας. «Εκ μέρους των Αλβανών πολιτών, ζήτησα από τους προέδρους όλων των χωρών του κόσμου να συμβάλουν στην υλοποίηση του έργου, τοποθετώντας συμβολικά λίθους κατά την έναρξη των εργασιών κατασκευής του οδικού άξονα προς τιμήν της Μητέρας Τερέζας, που θα ονομαστεί «Δρόμος της Ειρήνης», τόνισε ο κ. Τόπι.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας ανέφερε ότι κατά μήκος του οδικού άξονα θα τοποθετηθούν λίθινες πλάκες, που θα φέρουν τις υπογραφές προέδρων κρατών, ως σύμβολο της βούλησής τους για ειρήνη και ανοχή. Ο κ. Τόπι ευχαρίστησε όλους τους αρχηγούς των κρατών που απάντησαν θετικά στην πρόσκλησή του και τόνισε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να λησμονήσουν τις παρακαταθήκες που άφησε η Μητέρα Τερέζα στην ανθρωπότητα, για την προώθηση του δρόμου της ειρήνης, της αρμονίας και της συνύπαρξης.
Η Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1910 στα Σκόπια (σήμερα πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ). Είχε, ωστόσο, καταγωγή από τη Σκόδρα της Αλβανίας. Πήγε στο Νταρτζίλινγκ της Ινδίας το 1929 και ορκίστηκε ως μοναχή το 1931. Πέθανε το 1997 στην Καλκούτα της Ινδίας και, αμέσως μετά τον θάνατό της, αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

Δεν υπάρχουν σχόλια: