Τρίτη, 31 Αυγούστου 2010

Φρενίτιδα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Aπο αύριο, 1η Σεπτεμβρίου, η ΔΕΗ θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από αγρότες που ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, ενώ ήδη οι αιτήσεις που συσσωρεύτηκαν στα γραφεία της ΔΕΗ για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών από άλλες κατηγορίες ενδιαφερομένων έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς μόνον το τελευταίο δίμηνο, από την ψήφιση του νέου νόμου και μετά έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήματα συνολικής ισχύος περίπου 1.400 MW.

Σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται αιτήματα για άδειες που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν, ούτε τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια άνω του 1 MW, που συνολικά αντιπροσωπεύουν ισχύ γύρω στα 870 MW !
H φρενίτιδα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αποτέλεσμα των υψηλών εγγυημένων τιμών για τους παραγωγούς «ηλιακής ενέργειας» και των απλών διαδικασιών εγκατάστασης που προβλέπει ο νέος νόμος, κινδυνεύει να λήξει άδοξα, όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καταλήξει στην τελική απόφαση για το μείγμα της πράσινης ενέργειας, δηλαδή πόση ισχύς από φωτοβολταϊκά, πόση ισχύς από αιολικά κ.λπ. πρέπει να εγκαθίσταται κάθε χρόνο στη χώρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 20-20-20 ( 20% της καταναλισκόμενης ενέργειας να προέρχετα από ΑΠΕ ως το 2020 και εξοικονόμηση ενέργειας 20%). Η απόφαση της υπουργού ΠΕΚΑ Τίνας Μπιρμπίλη για την ετήσια κατανομή του «πράσινου μείγματος» αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και ήδη η ΔΕΗ προειδοποιεί ότι η πολύ μεγάλη δέσμευση ηλεκτρικού χώρου μπορεί να προσκρούσει στην επιδιωκόμενη αναλογία εγκατεστημένης ισχύος μεταξύ των διαφόρων τεχνολογιών ΑΠΕ. Aλλωστε με τους ρυθμούς που κατατίθενται τα αιτήματα υπάρχει κίνδυνος μέσα σε λίγους μήνες να καλυφθεί το πλαφόν για όλα τα χρόνια ως το 2020.
Tης Μανταλένας Πίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: