Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010

Κλείνουν οι πόρτες εξόδου πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους

Αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2011 για τους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα προβλέπει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος. Ετσι ακόμα σε όσα επαγγέλματα παραμείνουν στη λίστα οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλλαγές στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Ετσι σταδιακά τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2017 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας (ή το 58ο έτος για μειωμένη). Ενδεικτικά αναφέρεται πως σήμερα άντρας που εργάζεται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα συνταξιοδοτείται από το ΙΚΑ με 35ετία στα 55 (πλήρη σύνταξη).
Το 2011 ξεκινά η αύξηση των ορίων ηλικίας και η «έξοδος» με πλήρη σύνταξη θα γίνεται σε ηλικία 55 ετών και 9 μηνών. Οι αλλαγές αγγίζουν και τις γυναίκες που συνταξιοδοτούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά με 15 έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα, η αύξηση του ορίου ηλικίας θα φτάσει τα πέντε έτη, προκειμένου η συνταξιοδότηση να γίνεται στο 60ό έτος.
Η νέα λίστα με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2011 και αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή που ισχύει σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται με σαφήνεια πως «η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η κυβέρνηση των ανδρεικέλων του Γιωργάκη Παπανδρέου διαπράττει ένα συνεχές έγκλημα για το οποίο θα μιλήσουν οι ιστορικοί του μέλλοντος και σίγουρα θα το καταγράψουν με μαύρα γράμματα. Η επίθεση κατά των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων δεν έχει προηγούμενο και η έκτασή της και ποιότητά της φανερώνει το μίσος του Παπανδρέου για τους Έλληνες εργαζόμενους και συνταξιούχους, μίσος για κάθε τι Ελληνικό, την γλώσσα, την παιδεία, τον πολιτισμό. Οι βουλευτές της κυβέρνησης πειθήνια όργανα ψηφίζουν ότι τους επιβάλλει ο αρχηγός, κάθε ακρότητα και κάθε διαστροφή, αδιαφορώντας για την καταστροφή που προκαλούν και σκεπτόμενοι μόνο την καρέκλα τους. Πρόκειται για κυβέρνηση διεστραμμένων που δεν επιδέχεται πολιτική κριτική, για ανάλγητους ανθρώπους που μόνο με ψυχοπαθολογικά κριτήρια μπορεί κανείς να προσεγγίσει. Δυστυχώς οι εργαζόμενοι για διάφορους λόγους προβάλλουν ελάχιστη αντίσταση και αυτό ενθαρρύνει και αποθρασύνει τους εκτελεστές του. Όταν κάποια μέρα οι εργαζόμενοι ξυπνήσουν μέσα στην κόλαση, όταν το μέλλον των παιδιών τους θα έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά θα είναι πού αργά!