Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2010

Ξεκινά η διάνοιξη σήραγγας για τη διάσωση των 33 μεταλλωρύχων

Σήμερα θα ξεκινήσει η γεώτρηση για την διάνοιξη ενός πηγαδιού (μιας βοηθητικής σήραγγας) που θα φθάσει σε βάθος 700 μέτρων για τη διάσωση των 33 μεταλλωρύχων που έχουν παγιδευτεί κάτω από τη γη στο βόρειο τμήμα της Χιλής, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο μηχανικός που θα συντονίσει τις εργασίες, Αντρέ Σουγκαρέτ.

Ένα γιγαντιαίο γεωτρύπανο που έχει σχεδιαστεί στην Αυστραλία, το Strata 950, «τοποθετείται τώρα στην περιοχή [...] και έχουμε την πρόθεση να αρχίσουμε την Δευτέρα τα ξημερώματα με αυτό το μηχάνημα», είπε.
Ο Χιλιανός μηχανικός διευκρίνισε ότι η «καμινάδα» (η βοηθητική σήραγγα) που οδηγεί στο καταφύγιο, θα κατέβει έως τα 702 μέτρα σε ευθεία γραμμή, και επιβεβαίωσε ότι η γεώτρηση θα διαρκέσει τρεις έως τέσσερις μήνες.
Η σήραγγα αυτή που θα έχει διάμετρο 66 εκατοστά, θα επιτρέψει να βγουν ένας-ένας οι 33 ανθρακωρύχοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και 23 ημέρες μετά την καθίζηση του εδάφους και την κατάρρευση των στοών που σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου στο ορυχείο χρυσού και χαλκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: