Κυριακή, 4 Ιουλίου 2010

«Ιnspire» (Εμπνέω)

Το πρώτο αγγλόφωνο ηλεκτρονικό περιοδικό της κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, σε μια προσπάθεια να διευρύνει τη φθίνουσα επιρροή της παγκοσμίως. Το διαδικτυακό περιοδικό φέρει το όνομα «Ιnspire» (Εμπνέω) και επιχειρεί ακριβώς αυτό: να εμπνεύσει την ιδέα της Τζιχάντ σε όσο το δυνατόν περισσότερους μουσουλμάνους που κατοικούν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ευρώπη και γενικότερα στον δυτικό κόσμο. Μάλιστα το περιοδικό περιέχει ένα άρθρο με τον τίτλο «Φτιάξτε μια βόμβα στην κουζίνα της μαμάς σας», που δεν είναι τίποτε άλλο από «έναν λεπτομερή αλλά σύντομο και απλό οδηγό για το πώς να κατασκευαστεί μια βόμ βα χρησιμοποιώντας υλικά που μπορούν να βρεθούν σε μια κουζίνα».
«Εγκέφαλος» του περιοδικού φέρεται να είναι ο γνωστός σουνίτης κληρικός Ανουάρ αλ Αουλάκι , στέλεχος της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «ο Μπιν Λάντεν του Διαδικτύου» και καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές. Το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στην Υεμένη έχει συνδεθεί με την απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης σε αεροσκάφος αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας τα Χριστούγεννα του 2009.
Το τελευταίο διάστημα η οργάνωση επιχειρεί να διευρύνει την επιρροή της στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών. «Αυτό το περιοδικό επιχειρεί να εμπνεύσει τους επίδοξους τζιχαντιστές στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία που δεν γνωρίζουν αραβικά. Στόχος είναι να βρεθεί ο επόμενος δολοφόνος του Φορτ Χουντ ή ο βομβιστής της Τάιμς Σκουέαρ» σημείωσε ο αναλυτής Μπρους Ρίντελ, πρώην αξιωματούχος της CΙΑ.
Το περιοδικό αντιμετώπισε ωστόσο προβλήματα κατά την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας του, αφού στο Διαδίκτυο εμφανίστηκαν μόλις τρεις από τις 67 σελίδες του, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης SΙΤΕ, που είναι υπεύθυνο για τον εντοπισμό και τον έλεγχο ιστοσελίδων με τρομοκρατικό περιεχόμενο. Το άρθρο του Αλ Αουλάκι που έφερε τον τίτλο «Ας θυσιαστούν οι ψυχές μας για εσάς» δεν κατέστη δυνατόν να αναρτηθεί.
«Καλούμε και ενθαρρύνουμε τους αναγνώστες μας να συμβάλουν στην προσπάθεια στέλνοντάς μας άρθρα, σχόλια και προτάσεις» έγραφε το εισαγωγικό κείμενο του ηλεκτρονικού περιοδικού.
Η Αλ Κάιντα έχει ισχυρή παρουσία στο Διαδίκτυο, με πλήθος ιστοσελίδων που χρησιμοποιεί για τη στρατολόγηση νέων μελών. Από τις πλέον γνωστές ήταν οι Αlneda. com και Jehad.net. Το 2006 έστησε έναν 24ωρο τηλεοπτικό σταθμό, τον Αl Ζawraa ΤV, που εξέπεμπε από ένα μυστικό στούντιο στη Συρία σε όλον τον αραβικό κόσμο, μέσω δορυφόρου που ανήκε στην αιγυπτιακή κυβέρνηση.
πηγή:tovima.

Δεν υπάρχουν σχόλια: