Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

Η Τουρκία εμποδίζει το ελεύθερο internet

Η απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης να εμποδίσει αρκετές υπηρεσίες της Google -- υποτίθεται για φοροδιαφυγή -- έχει εξοργίσει τους μπλόγκερ. Δυσανασχετούν κυρίως εναντίον του κυβερνητικού περιορισμού σε διευθύνσεις ΙΡ του δικτυακού τόπου μερισμού βίντεο YouTube, και διενεργούν εκστρατεία κατά της απαγόρευσης.
Το YouTube ανήκει στη Google Inc. Η κολοσσιαία εταιρεία αναζήτησης χρησιμοποιεί διάφορες δυναμικές διευθύνσεις ΙΡ, με αποτέλεσμα να υπάρχει απαγόρευση και σε άλλες υπηρεσίες -- όπως οι Google Analytics, Docs, Translate και Books.
Παρά την ευρύτατα διαδεδομένη οργή του κόσμου για την επίμαχη κίνηση, η Ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) συνεχίζει να την υπερασπίζεται. Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μπινάλι Γιλντιρίμ ανέφερε ότι η Google δεν έχει αναγνωρίσει ή σεβαστεί τους νόμους της Τουρκίας και δεν έχει πληρώσει φόρους, παρά τα τεράστια κέρδη της από την Τουρκία.
Η κυβέρνηση ζητά από την Google να λειτουργήσει υποκατάστημα στην Τουρκία, μια ειδική έκδοση "google.tr" η οποία θα λειτουργεί υπό το Τουρκικό δίκαιο, καθώς επίσης να πληρώνει φόρους για τα έσοδά της στην Τουρκία, ύψους 15,1 εκατ. ευρώ.
Καθώς οι συζητήσεις μεταξύ κράτους και Google δεν έχουν ακόμα αποτελέσματα, η απογοήτευση των Τούρκων χρηστών του διαδικτύου κλιμακώνεται. Οι Αρχές έχουν απαγορεύσει διάφορους διαδικτυακούς τόπους κατά το παρελθόν, ωστόσο η απαγόρευση ΙΡ είναι κάτι νέο και αποτελεί σημαντική ανησυχία για πιθανή ευρύτατα διαδεδομένη λογοκρισία στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: