Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Τζελ με φάρμακο τενοφοβίρη για προστασία από το Έιτζ

Σε ένα κολπικό τζελ μπορούν να αναζητήσουν οι γυναίκες προστασία από το Έιτζ, επισημαίνουν ερευνητές που θεωρούν «ελπίδα» στην πρόληψη από τον ιό το νέο φάρμακο, γιατί, όπως προσθέτουν, περιορίζει μέχρι και 50% τις πιθανότητες μιας γυναίκας να προσβληθεί από τον ιό HIV από το σύντροφό της.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε στη Νότια Αφρική, με τη συμμετοχή 889 ετεροφυλόφιλων γυναικών, παρουσιάστηκαν σήμερα στη Διεθνή Διάσκεψη για το Έιτζ στη Βιέννη και δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα της επιστημονικής επιθεώρησης Science. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε θετικό αποτέλεσμα, το οποίο μπορούμε να πούμε ότι είναι στατιστικά σημαντικό», επισήμανε ο Δρ. Άντονι Φαουκι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για τις Αλλεργίες και τις Μολυσματικές Ασθένειες.
Οι επιστήμονες είχαν ζητήσει από τις γυναίκες να χρησιμοποιήσουν το τζελ 12 ώρες πριν από τη σεξουαλική επαφή και το συντομότερο δυνατό- εντός 12 ωρών-μετά την επαφή. Όταν έληξε η έρευνα, καταγράφηκαν 38 μολύνσεις με τον ιό HIV στην ομάδα που χρησιμοποίησε το φάρμακο με τη δραστική ουσία και 60 στην ομάδα που χρησιμοποίησε το ψευδοφάρμακο.
Το τζελ μαζί με το φάρμακο τενοφοβίρη για το Έιτζ, περιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV μέχρι 50% ύστερα από χρήση ενός έτους και κατά 39% ύστερα από χρήση 2 1/2 ετών, όταν συγκρίνεται με τζελ που δεν περιέχει κανένα φάρμακο, λένε οι ειδικοί.
Επίσης, περιόρισε στο μισό τις πιθανότητες μιας γυναίκας να προσβληθεί από τον ιό HSV-2, τον ιό που προκαλεί έρπη των γεννητικών οργάνων. Μάλιστα δείχνει ασφαλές καθώς αναφέρθηκε μόνο διάρροια σε μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ των γυναικών που το χρησιμοποίησαν.
πηγή:ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: