Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2010

Μελέτη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα μελέτη για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα για τις επόμενες στρατηγικές κινήσεις που θα μπορούσαν να γίνουν κατά το προσεχές διάστημα, προκειμένου ο κλάδος να οδηγηθεί σε συγκέντρωση, κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στα γραφεία των αναλυτών και των μάνατζερς του συστήματος. Πρόκειται για ανάλυση της Credit Suisse, στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι:

α) η Εθνική είναι πολύ μεγάλη για να αποτελέσει στόχο εξαγοράς, όμως, την ίδια στιγμή, η οποιαδήποτε δική της κίνηση για την απόκτηση κάποιας άλλης ελληνικής τράπεζας θα δημιουργούσε ζήτημα ανταγωνισμού. Ως πλέον ελκυστικοί στόχοι προβάλουν η Πειραιώς, η Κύπρου και το Τ.Τ. Αντίθετα, σε ενδεχόμενο deal με μια εκ των Eurobank ή Alpha, θα υπήρχε πρόβλημα υπερκάλυψης δραστηριοτήτων και όχι μόνο.
β) μια συγχώνευση μεταξύ Alpha Bank και Eurobank σύμφωνα με τους αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, θα «ισορροπούσε» τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων και των δύο τραπεζών, ενισχύοντας την παρουσία της πρώτης στην καταναλωτική πίστη και της δεύτερης στα επιχειρηματικά δάνεια.
γ) επίσης η Eurobank, θα μπορούσε να συμπράξει είτε με την Κύπρου είτε με το Τ.Τ. Αντίθετα, ένας συνδυασμός με την Πειραιώς εντείνει τα ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας,
δ) σε ό,τι αφορά στην Πειραιώς, μοναδικός πιθανός στόχος θεωρείται (λόγω μεγέθους) το Τ.Τ, με ένα πιθανό deal να λύνει πολλά από τα ζητήματα κεφαλαιακής επάρκειας της αγοράστριας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: