Κυριακή, 18 Ιουλίου 2010

Η Αλέκα Παπαρήγα στην Καβάλα

Τη διαμόρφωση ενός κινήματος αμφισβήτησης όλων εκείνων που διεκδικούν πολιτική εξουσία, ζήτησε από την Καβάλα όπου περιοδεύει η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επισημαίνοντας ότι σημαντικός σταθμός σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια είναι οι επερχόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Η κ. Παπαρήγα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε υπογράμμισε ότι οι δημοτικές εκλογές πρέπει να αποτελέσουν τη μεγάλη ευκαιρία ώστε να διαμορφώσει ένα διαφορετικό συσχετισμό δυνάμεων μέσα στο λαό ο οποίος πρέπει να επιλέξει άτομα που δεν θα συγκαλύπτουν αλλά θα αποκαλύπτουν.
Υπογράμμισε ότι και η περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όλα τα προηγούμενα χρόνια έλαβε «τόνους υποσχέσεων και παραπλανητικών αναπτυξιακών οραμάτων αλλά σήμερα υστερεί πάρα πολύ και βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό στους εργαζόμενους της περιοχής είναι ότι τα προβλήματα του τόπου τους είναι απόρροια της γενικής πολιτικής που ακολουθείται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις».
«Από τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση», τόνισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, «έπεσαν τόνοι ψέματος ώστε ο ελληνικός λαός να αποπροσανατολιστεί ποιος και γιατί ευθύνεται για την κρίση. Ακούμε συνέχεια ότι η ανάπτυξη που συντελέστηκε στην Ελλάδα ήταν μια ανάπτυξη με δανεικά και ότι το κοινωνικό κράτος που δημιουργήθηκε επίσης στηρίχθηκε στα δανεικά. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα στηρίχθηκε στη δουλειά και την προσφορά του εργαζόμενου λαού. Στηρίχθηκε στην παραγωγή και τις υπηρεσίες του εργαζόμενου λαού. Η ανάπτυξη αυτή οδήγησε σε μεγάλη κερδοφορία και συγκέντρωση κεφαλαίων. Ήταν λοιπόν μια ανάπτυξη που δε στηρίχθηκε στα δανεικά αλλά στη ληστεία του μόχθου του λαού».
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά είχε εξαγγείλει εκτεταμένες συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και εξαγορές. «Οι εξαγωγές και οι συγχωνεύσεις», σημείωσε, «είναι νόμος του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Πάντως, η Ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ μας απασχολεί γιατί είναι υποθηκευμένη η αγροτική γη και πολλές συνεταιριστικές επιχειρήσεις».
Η κ. Παπαρήγα σημείωσε πως «ακόμα και αν διαμορφωθεί ένας κρατικός τραπεζικός πυλώνας δεν πρόκειται να ανασταλεί η αρνητική κατάσταση γιατί θα αναγκάζεται δανείζεται ακριβά, άρα θα πουλάει και ακριβά. Δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή τράπεζα γιατί τα κλειδιά της οικονομίας δεν θα τα κρατάει ο λαός».
Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ προς το ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ λέγοντας ότι το κόμμα της είχε προβλέψει αυτές τις εξελίξεις. Υπογράμμισε μάλιστα ότι «ο χώρος αυτός είναι καταδικασμένος να κάνει ζημιά στο εργατικό και το λαϊκό κίνημα και ο ίδιος να μην μπορεί να δυναμώνει. Αυτό το αριστερό ρεύμα έχει κυρίως εκλογικούς στόχους. Εμείς ποτέ δεν υποτιμούμε αυτό το αριστερό ρεύμα είτε έχει εκλογική δύναμη, είτε όχι. Το θεωρούμε εχθρικό για το λαϊκό κίνημα. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν είναι ένα πρόβλημα εσωτερικής διαφοράς της αριστεράς. Εμείς ούτε χαιρόμαστε, ούτε κλαίμε, απλώς σκεφτόμαστε πολιτικά».
Τέλος, η κ. Παπαρήγα επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του Αιγαίου και των ελληνοτουρκικών διαφορών. Είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί αθόρυβα μια συμφωνία για ουδετεροποίηση μιας θαλάσσιας περιοχής του Αιγαίου, σύμφωνα με τις επιθυμίες της Τουρκίας και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τα εθνικά μας συμφέροντα, υπογράμμισε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: