Πέμπτη, 8 Ιουλίου 2010

Ρατσιστική βία στην Ευρώπη

Φραστικές επιθέσεις, αδιάλλακτες στάσεις εναντίον μεταναστών, προσφύγων και εγχρώμων και βίαια επεισόδια συνθέτουν το παζλ της αυξημένης ρατσιστικής βίας στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα με την ευκαιρία της δημοσίευσης της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής κατά του Ρατσισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης ((ECRI), ο πρόεδρος της Νιλς Μουιζνιεκς.
Ακόμη και σήμερα, είπε ο πρόεδρος, υπάρχουν κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν έχουν επικυρώσει το Πρωτόκολλο 12 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με βάση το οποίο αναλαμβάνεται η υποχρέωση για την πρόληψη, την περιστολή και την καταστολή της ρατσιστικής βίας.
Αναφερόμενος στην έκθεση της ECRΙ, ο κ. Μουιζνιεκς διευκρίνισε ότι σ’ αυτήν παρατίθενται οι κυρίαρχες τάσεις που επικρατούν στη σημερινή Ευρώπη, στον τομέα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας, του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας.
Στην έκθεση, η ECRI εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις ευάλωτες ομάδες, κυρίως με την αύξηση της ανεργίας και τις περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Ο ξενοφοβικός λόγος από τους πολιτικούς, συμπεραίνεται στην έκθεση, που ρίχνει ευθύνες στους μετανάστες για την ανεργία και την έλλειψη ασφάλειας, έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα στην κοινή γνώμη, που δείχνει να αδιαφορεί για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων.
Η ECRI καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τη νομοθεσία για την πρόληψη και την καταπολέμηση του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της ξενοφοβίας και να καλύψουν τα νομικά κενά που εξακολουθούν να υφίστανται.
πηγή:sigma

Δεν υπάρχουν σχόλια: