Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2010

Με όνομα παραλήπτη: Ελλάδα

Με όνομα παραλήπτη: Ελλάδα, η δήλωση περί μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών που πρέπει να δημιουργήσει η Ευρωζώνη, από τον Επίτροπο Οικονομικών Ολι Ρεν αναμένεται να ταράξει ξανά τα νερά της ευρωπαϊκής οικονομίας και να τροφοδοτήσει την όλο και εντεινόμενη φημολογία για την ελληνική οικονομία.
Ο Ο.Ρεν δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ότι δεν αντιτίθεται στην άποψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β.Σόιμπλε, πως είναι αναγκαία η δημιουργία μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας κρατών μελών της Ευρωζώνης, απλώς, τόνισε, ότι αυτό θα προϋπέθετε αλλαγές στη Συνθήκη της Λισσαβώνας:
"Είμαι όμως συγκεντρωμένος πρώτα στις μεταρρυθμίσεις που μπορούν να γίνουν χωρίς να χρειαστεί αλλαγή της Συνθήκης" δήλωσε ο Ο.Ρεν , αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο παράκαμψης της Συνθήκης λόγω έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που μετέδωσε την είδηση, η εφημερίδα σημειώνει πως η Γερμανική κυβέρνηση πιέζει για θεσμοθέτηση αυστηρών κυρώσεων στις χώρες που παραβιάζουν του κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και ασκεί πιέσεις για θεσμοθέτηση μίας διαδικασίας που θα ρυθμίζει τις κυρώσεις αυτές, με κατάληξη ακόμη και την έξοδο από την Ευρ5ωζώνη, αλλά όχι από την Ε.Ε. ενός κράτους μέλους.
Ο Ο.Ρεν διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είναι ο ίδιος που θα πιέσει για την εφαρμογή μίας τέτοιας οικονομικής στρατηγικής:
"Δεν έχω τίποτα εναντίον αυτής της πρότασης κατ’ αρχήν. Ωστόσο, η πρωτοβουλία για αυτό δεν μπορεί να προέλθει από εμένα"
πηγή:news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: