Τετάρτη, 21 Ιουλίου 2010

Το «μαύρο κουτί»...θεωρήθηκε άχρηστη εφεύρεση

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Ντέιβιντ Γουόρεν, ο Αυστραλός που εφηύρε το «μαύρο κουτί», τον καταγραφέα δεδομένων πτήσεως, πριν από 54 χρόνια, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι του αμυντικού τομέα.
Ο Γουόρεν ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στην ιδέα της καταγραφής της φωνής των χειριστών και της «ανάγνωσης» της λειτουργίας των οργάνων του πιλοτηρίου μετά τις έρευνες για τα αίτια συντριβής ενός Comet --του πρώτου εμπορικού αεροσκάφους-- το 1953.
Αρχικά το μαύρο κουτί θεωρήθηκε άχρηστη εφεύρεση από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Αυστραλίας και μόνο όταν ένας βρετανός αξιωματικός της αεροπορίας εκτίμησε την αξία του, το 1958, έλαβε ο Γουόρεν χρήματα για να ξεκινήσει την κατασκευή του.
Το «μαύρο κουτί», που ονομάζεται έτσι, όχι λόγω του χρώματός του, αλλά επειδή επρόκειτο για μία «μαγική ιδέα» όπως είχε πει ο εφευρέτης του, αποτελεί σήμερα απαραίτητο όργανο σχεδόν σε όλα τα αεροσκάφη.
Το 1960 η Αυστραλία έγινε η πρώτη χώρα που έκρινε ότι όλες οι εταιρίες πρέπει να εξοπλίζουν τα αεροσκάφη τους με καταγραφείς δεδομένων πτήσεως.
Ο Γουόρεν ήταν απόφοιτος του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και πατέρας τεσσάρων παιδιών.
πηγή:tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: