Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

«Χειμώνας» εν μέσω καλοκαιριού στην ελληνική οικονομία

Η δραματική εικόνα γίνεται πλέον ζοφερή, καθώς γίνεται γνωστό πως το πρώτο φετινό εξάμηνο τα λουκέτα που έβαλαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν διπλάσια και ανήλθαν σε 1.448, σε σχέση με τον αριθμό των 789 μονάδων που ιδρύθηκαν στο ίδιο διάστημα.
Σε απολύσεις εργαζομένων θα προχωρήσουν το δεύτερο φετινό εξάμηνο επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, ελληνικές και πολυεθνικές.
Η δραματική αυτή εικόνα γίνεται πλέον ζοφερή, καθώς γίνεται γνωστό πως το πρώτο φετινό εξάμηνο τα λουκέτα που έβαλαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις ήταν διπλάσια και ανήλθαν σε 1.448, σε σχέση με τον αριθμό των 789 μονάδων που ιδρύθηκαν στο ίδιο διάστημα.
Ο «χειμώνας» στον οποίο έχει μπει η ελληνική οικονομία λόγω της κρίσης βεβαιώνεται από σχετική έρευνα του Alba Graduate Business School και από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης. Ειδικότερα:
Κατακόρυφη πτώση, κατά 16 μονάδες, παρουσιάζει ο «δείκτης τάσεων εργασίας» για το δεύτερο εξάμηνο του 2010, σύμφωνα με την έρευνα του Alba (78,4 μονάδες).
Συγκεκριμένα, οι βασικές διαπιστώσεις της έρευνας είναι οι εξής:
Το 40% των επιχειρήσεων του δείγματος δηλώνει ότι ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια του επόμενου εξαμήνου, ενώ μόνο το 17,7% θα πραγματοποιήσει προσλήψεις.
Το 23,1% των εταιρειών δεν έδωσε καθόλου αυξήσεις τον τελευταίο χρόνο, ενώ το ποσοστό αυτό θα αγγίξει το 40,3% τους επόμενους 12 μήνες. Μόνο το 11% θα δώσει αυξήσεις πάνω από 3%.
Το 47,5% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ ή και δραματικά από την παρούσα οικονομική κρίση, ποσοστό αυξημένο κατά 7 μονάδες συγκριτικά με το περασμένο εξάμηνο (40,2%). Μόνο το 1,4% των εταιρειών δηλώνει ότι έχει μείνει τελείως ανεπηρέαστο.
Τους τελευταίους 6 μήνες το 43% των εταιρειών έχει ήδη μειώσει τα μπόνους, ενώ το 35,7% και το 37,1% έχουν μειώσει την επένδυση σε εκπαίδευση τόσο για τη μεγάλη μερίδα του προσωπικού όσο και για τα διευθυντικά στελέχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: