Σάββατο, 10 Ιουλίου 2010

Το φάσμα της πείνας αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι στη Δ. Αφρική

Η οργάνωση αρωγής Oxfam προειδοποίησε χθες Παρασκευή ότι η κρίση των τροφίμων στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής έχει φτάσει σε καταστροφικά επίπεδα και κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών που πλήττονται και την διεθνή κοινότητα να αναλάβουν δράση άμεσα.
«Ο κόσμος δυσκολεύεται να δει την κρίση», σημείωσε ο Ραφαέλ Σινταγιέ, στέλεχος της ΜΚΟ, στους δημοσιογράφους, αλλά αυτή απειλεί 10 εκατομμύρια ανθρώπους στη βόρεια και κεντρική Αφρική με λιμό.
«Η ήδη εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση ξεκάθαρα θα μετατραπεί σε καταστροφή», σημείωσε ο Ζιλ Μαριόν, διευθυντής της Όξφαμ στο Μαλί. Ήδη, χιλιάδες οικογένειες αναγκάζονται να τρέφονται με μόνο ένα γεύμα την ημέρα, τόνισε.
Η περιοχή Σαχέλ αποτελείται από στέπες που διαπερνούν την Αφρική.
Η κρίση πλήττει ιδιαίτερα την Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, το Μαλί, το Νίγηρα και τη βόρεια Νιγηρία. Οι σοδειές ήταν πολύ μικρότερες του αναμενομένου σε ολόκληρη την περιοχή, και ήδη γυναίκες αναγκάζονται να τρώνε μυρμήγκια και άγρια φυτά.
Η κρίση προκλήθηκε από τις ελάχιστες και ακανόνιστες βροχοπτώσεις της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την Όξφαμ, καθώς οι σοδειές των αγροτικών προϊόντων δεν είναι επαρκείς ενώ δεκάδες χιλιάδες ζώα δεν είχαν αρκετή τροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: