Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010

Η αντικειμενική πραγματικότητα είναι εκρηκτική

Με την ψήφιση του ασφαλιστικού - εργασιακού νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος της δημόσιας αντιπαράθεσης, που ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές και πήρε σχήμα με την ψήφιση του Μνημονίου.
Η θετική ψήφος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν κλείνει το πρόβλημα ούτε και στο επίπεδο της Βουλής. Είναι ενδεικτική η προχθεσινή δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, ότι ανά πάσα στιγμή υφίσταται θέμα δημοκρατικής νομιμοποίησης, πολύ περισσότερο σήμερα, που το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί πολιτική έξω από την ιδεολογία του.
Πολλοί βουλευτές ψήφισαν εκβιαζόμενοι, αν και δηλώνουν ότι ακολουθούν πολιτική έξω από την εντολή των ψηφοφόρων τους. Ο πρωθυπουργός ανασύρει επιχειρήματα του τύπου “πολιτευόμαστε με βάση το πατριωτικό συμφέρον”. Υπονοεί άραγε ότι οι αντίπαλοί του δεν έχουν την ίδια αφετηρία;
Το πρόβλημα προσλαμβάνει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις. Δεν πρόκειται για λόγια βουλευτών μπροστά στις κάμερες. Το 80% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με τα μέτρα. Και αυτό θα παραμείνει αιτία κοινωνικών διεργασιών και πολιτικής κινητικότητας. Γι' αυτό ανά πάσα στιγμή υφίσταται πρόβλημα νομιμοποίησης.
Ο πρώτος γύρος των κινητοποιήσεων αφήνει σμπαράλια το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι σαφές ποιοι θα επωφεληθούν και πότε. Το σίγουρο είναι ότι στο έδαφος της κοινωνικής κρίσης καλλιεργείται η πολιτική κρίση και το αντίστροφο.
Οι αγώνες δεν υπήρξαν τόσο μαζικοί και αποφασιστικοί όσο προδιέθετε η ένταση των προβλημάτων. Τα συνδικάτα βρέθηκαν στη χειρότερη στιγμή τους, συνηθισμένα επί χρόνια να λειτουργούν ως ιμάντες μεταβίβασης κυβερνητικών ή κομματικών εντολών. Μέρος, σε σημαντικό βαθμό, του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος. Δεν κατόρθωσαν να εμπνεύσουν, παίρνουν όμως το μήνυμα ότι η κοινωνία αναζητεί τρόπους συλλογικής εκπροσώπησης και συμμετοχής, καθώς η κομματική κρίση δημιουργεί κενό στην παραδοσιακή μορφή εκπροσώπησης.
Η αριστερά περνά τη δική της κρίση. Κατατεμαχισμένη, με συγκρουόμενες στρατηγικές, αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος της κρίσης (εδώ και στην Ευρώπη) και τη δύναμη της παρέμβασης του μηχανισμού στήριξης. Δεν φάνηκε έτοιμη να αντιπαραβάλει τις δικές της προτάσεις ούτε να μπολιάσει τις κινητοποιήσεις με τις αγωνίες των νέων. Δεν φάνηκε ικανή να αντιληφθεί και να πολιτικοποιήσει το απόθεμα αντίστασης που φάνηκε ήδη από πρόπερσι, με την εξέγερση των νέων τον Δεκέμβρη, ότι υπάρχει, αλλά αρκετές φορές εκδηλώνεται με αδιέξοδο τρόπο.
Το φθινόπωρο ο νέος γύρος θα κριθεί από την ικανότητα της αριστεράς να ενώνει πάνω σε αμυντικούς αλλά και επιθετικούς στόχους, να δώσει ορμή στους αγώνες μέσα από την πνοή των αξιών και του οράματος της ριζοσπαστικής-ανανεωτικής αριστεράς.
Η αντικειμενική πραγματικότητα είναι εκρηκτική. Η υποκειμενική είναι το ζητούμενο.
πηγή:avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια: