Σάββατο, 19 Ιουνίου 2010

Στο στόχαστρο πισίνες, offshore, πολυτελή ακίνητα

Λουκέτα-εξπρές σε 20 κέντρα
Στο σχέδιο του ΣΔΟΕ περιλαμβάνονται επίσης και έφοδοι σε μεγάλους νησιωτικούς και τουριστικούς προορισμούς καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τώρα η κίνηση αυξάνεται και ανθεί η φοροδιαφυγή.
Η καλοκαιρινή επιδρομή των ελεγκτών θα εστιαστεί στους ακόλουθους στόχους:
Νυχτερινά κέντρα. Από την έναρξη της εφαρμογής του νέου φορολογικού νόμου, την περίοδο Απριλίου-Μαΐου 2010 και μόνο για την Αττική έχουν διενεργηθεί 802 έλεγχοι σε κέντρα διασκέδασης-χώρους μαζικής εστίασης, έναντι 501 την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Οι έλεγχοι έχουν βρει 449 παραβάτες (έναντι 210 το 2009) και έχουν καταγράψει συνολικά 23.021 παραβάσεις (έναντι μόλις 860 το 2009). Εχουν δρομολογηθεί διαδικασίες σύμφωνα με το νέο φορολογικό πλαίσιο για το κλείσιμο καταστημάτων για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «λουκέτο» θα μπει σε 15 με 20 κέντρα. «Στόχος δεν είναι να κλείσουμε μικρομάγαζα σε γειτονιές, αλλά μεγάλους χώρους διασκέδασης για να δοθεί το σήμα στην αγορά πως δεν αστειευόμαστε», προσέθεσε.
Πισίνες. Από έρευνες που διενεργήθηκαν σε επιχειρήσεις κατασκευής πισίνας βρέθηκαν από τα στοιχεία των πελατών, στοιχεία αξιοποιήσιμα για τις πισίνες που έχουν κατασκευαστεί σε όλη τη χώρα. Το ΣΔΟΕ, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα προβεί σε ελέγχους σε φυσικά και νομικά πρόσωπα τόσο για τη δήλωση όσο και για το δηλωθέν κόστος κατασκευής.
Σκάφη. Από έρευνες που διενεργούνται σε δικηγορικά γραφεία και επιχειρήσεις εισαγωγής σκαφών αναψυχής συγκεντρώνονται στοιχεία για τους ιδιοκτήτες τέτοιων σκαφών. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 35 περιπτώσεις κατοχής σκαφών μήκους άνω των τριάντα μέτρων «επωνύμων» Ελλήνων που δηλώνουν ζημιές στις επιχειρήσεις τους.
Εξωχώριες Εταιρείες. Είναι ήδη σε εξέλιξη η διερεύνηση πάνω από 200 περιπτώσεων ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρείες και ελέγχονται ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, τις δηλώσεις και τις καταβολές φόρων. Εξάλλου, όπως έγραψε το «Εθνος», έχουν εντοπιστεί 1.000 offshore ακινήτων οι οποίες δεν είχαν πληρώσει τον ετήσιο φόρο 3%, αλλά και το ΕΤΑΚ.
Ακίνητα. Το ΣΔΟΕ διενεργεί ποιοτικούς ελέγχους για την εξέταση συμβολαίων αγοραπωλησίας μεγάλων ακινήτων. Την ίδια ώρα, η ΓΓΠΣ κάνει αλλεπάλληλες διασταυρώσεις με στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΔΕΗ για να ανακαλύψει ακίνητα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί στο Ε9.
Λαθρεμπόριο καυσίμων. Ελέγχονται για διαπίστωση λαθρεμπορικής πράξης αποστολές 9,5 χιλιάδων βυτίων με προορισμό τη Βουλγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: