Κυριακή, 27 Ιουνίου 2010

Απάτη απο την Goldman Sachs σε επενδυτές...

Αποζημιώσεις 20,6 εκατ. δολαρίων καλείται να καταβάλει η Goldman Sachs σε εξαπατημένους επενδυτές της, καθώς σύμφωνα με την αμερικανική Ρυθμιστική Αρχή για τον Χρηματοοικονομικό Τομέα (FINRA), όφειλε να γνωρίζει σχετικά με το σύστημα Ponzi που οδήγησε στην κατάρρευση του ομίλου επενδύσεων Bayou. Η τριμελής επιτοπή διαιτησίας της FINRA έκρινε ότι δύο μονάδες της τράπεζας, οι Goldman Sachs Execution & Clearing και οι Spear Leeds & Kellogg, ήταν υπεύθυνες για την υπόθεση.
Η πτώχευση του ομίλου επενδύσεων έγινε το 2005, μετά την παραδοχή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου και του οικονομικού διευθυντή του, ότι για να εμφάνισαν ψεύτικα στοιχεία σχετικά με τα κέρδη της εταιρείας και ότι έστησαν μια εικονική λογιστική εταιρεία για να διαψεύσει τους ελέγχους.
Η αποζημίωση των 20,6 εκατ. δολαρίων αντιστοιχεί στα χρήματα που είχαν κατατεθεί στους λογαριασμούς της Bayou στην Goldman. Η τελευταία χειριζόταν όλες τις συναλλαγές του επενδυτικού ομίλου από το 1999 έως και το 2004, οπότε και σταμάτησε τις συναλλαγές.
Η απάτη υπολογίζεται συνολικά σε 250 εκατ. δολάρια, ενώ τα θύματα ήταν κυρίως ιδιώτες, που είχαν επενδύσει ποσά μεταξύ 300.000 - 500.000 δολαρίων,στους οποίους είχαν υποσχεθεί ετήσια επιστροφές ύψους 10-12%.
πηγή:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: