Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010

"Είναι η αρχή του τέλους για τη μεσαία τάξη"

Ο Γρηγόρης 38, δημόσιος υπάλληλος, άρχισε να βάζει ντομάτες στον κήπο με τα τριαντάφυλλα.
"Είναι η αρχή του τέλους για τη μεσαία τάξη" λέει ευφυολογώντας η γυναίκα του η Χριστίνα ενώ ρίχνει μια ανήσυχη ματιά προς την 7-χρονη κορούλα της.
Η τριμελής οικογένεια ζει στην Πεντέλη, ένα εύπορο προάστιο στα βόρεια της Αθήνας. Και οι δύο έχουν θέσεις πλήρους απασχόλησης: Η Χριστίνα ως γραμματέας σε ιδιωτική επιχείρηση και ο Γρηγόρης ως υπεύθυνος λογιστηρίου σε κοντινό Δήμο. Το μεικτό μηνιαίο εισόδημά τους των 2.200 ευρώ επίκειται να μειωθεί κατακόρυφα κατά 25% και άνω.
Η Ελλάδα, σοσιαλιστική χώρα όπου οι μισθοί και οι κοινωνικές παροχές αποτελούν το 75% των συνολικών δαπανών του κράτους, σύμφωνα με το ΔΝΤ, και με διαδεδομένη διαφθορά, κόντεψε να χρεοκοπήσει στις αρχές του έτους λόγω δημόσιου χρέους 300 δις ευρώ και ελλείμματος της τάξης του 13,7% του ΑΕΠ. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η ΕΕ και το ΔΝΤ κλήθηκαν να συμβάλλουν με ένα πακέτο σωτηρίας της τάξης των 110 δις ευρώ.
Προς κάλυψη των δεσμεύσεων που παρείχε, η Ελλάδα υλοποιεί μέτρα αυστηρής λιτότητας όπως μαζικές περικοπές μισθών στο δημόσιο τομέα, περικοπές συντάξεων και φορολογικές αυξήσεις.
"Η μεσαία τάξη είναι απροστάτευτη και πλήγεται περισσότερο από τα μέτρα. Οι ανώτερες κοινωνικές τάξεις είναι πιθανόν να έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και οι χαμηλότερες τάξεις προστατεύονται από κοινωνικά προγράμματα" ανάφερε η Μέγκαν Γκριν, οικονομολόγος του τμήματος Οικονομικών Πληροφοριών.
Μολονότι η ανταγωνιστικότητα της χώρας βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, οι Έλληνες έχουν τη μεγαλύτερη εβδομάδα εργασίας, μετά την Αυστρία, από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Οι Έλληνες εργάζονται σχεδόν 44 ώρες, παρόλα αυτά ο κατώτερος μισθός είναι μόλις 680 ευρώ το μήνα– σκληρό για μια χώρα όπου ο καφές κοστίζει 4 ευρώ και το λίτρο βενζίνης 1,6 ευρώ και η τιμή του ανεβαίνει.
Οι υψηλοί μισθοί δεν είναι το πρόβλημα, εξηγεί η Γκριν. "Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ο δημόσιος τομέας είναι παραφουσκωμένος, υπάρχει κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος και η φοροδιαφυγή είναι ανεξέλεγκτη".
πηγή:setimes

Δεν υπάρχουν σχόλια: