Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

Η Ελλάδα διώχνει τα παιδιά της

Σε «εφιάλτη» τείνει να μετατραπεί το μέχρι πρότινος όνειρο για την ελληνική κοινωνία, περί ανάληψης μιας θέσης στο δημόσιο, αφού 1 στους 2 νέους, πλέον, γυρίζει την πλάτη στον χώρο, καθώς δείχνει έντονα επηρεασμένος από τα απανωτά «χτυπήματα» που δέχθηκαν το τελευταίο διάστημα οι δημόσιοι υπάλληλοι στο μισθολογικό επίπεδο. Οι νέοι εμφανίζονται να μην έχουν προσδοκίες για το μέλλον τους στην Ελλάδα και στρέφονται στο εξωτερικό, ως λύση, για την αναζήτηση της επαγγελματικής τους αποκατάστασης
«Δεν αντέχει ο τόπος να χάνει τους νέους του και τις ευκαιρίες που του δίδονται. Αν δεν προσέξουμε θα χάσουμε 10ετίες, στην προσπάθειά μας να ανακάμψουμε», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα στοιχεία δημοσκοπικής έρευνας που δείχνουν ότι το 46,9% των νέων της πόλης δηλώνουν ότι είναι απογοητευμένοι και θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό.
Το 48,6% των νέων μεταξύ 18 και 32 ετών δεν ενδιαφέρονται για θέση στο δημόσιο, έναντι του 32,8%. Το 54,2% των 590 νέων του δείγματος, οι οποίοι δεν θέλουν να ασκήσουν κάποια δραστηριότητα σε κλάδο της παραδοσιακής οικονομίας, ακόμη κι αν έχουν τη βοήθεια του κράτους, ενώ το 72,2% αρνείται να ακολουθήσει την επαγγελματική σταδιοδρομία του γονέα. Το ενθαρρυντικό, ίσως, είναι ότι το 49,4% επιθυμεί να ξεκινήσει μόνος του μια επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ το 42,3% προτιμά να εργαστεί ως υπάλληλος σε κάποια επιχείρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: