Τρίτη, 22 Ιουνίου 2010

Ηλεκτρονική απάτη εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του ΙΚΑ

Τρεις Έλληνες, ηλικίας 47, 44 και 33 ετών, συνέλαβαν την Τρίτη αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με την κατηγορία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη κατ’ επάγγελμα και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.
Η απάτη εις βάρος του ΙΚΑ ανέρχεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Όχημα της απάτης αποτέλεσε κατασκευαστική εταιρεία, η οποία, παρόλο που κήρυξε πτώχευση με απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών από την 30η Ιανουαρίου 2006, εμφανιζόταν να υποβάλει μέσω Διαδικτύου αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις για 197 εργαζομένους έως την 12η Νοεμβρίου 2009.
Για το ίδιο διάστημα, όμως, δεν καταβάλλονταν οι αντίστοιχες εισφορές.
Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, σχεδόν το σύνολο των 197 υπαλλήλων, για το επίμαχο διάστημα των σχεδόν 47 μηνών, εργαζόταν σε άλλες εμπορικές εταιρείες.
Από την ψηφιακή ανάλυση που ακολούθησε, προέκυψαν 11 «ίχνη» που οδηγούσαν στα λογιστικά γραφεία των τριών συλληφθέντων.
Σε αυτά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 10 σκληροί δίσκοι αλλά και έντυπο υλικό που αποδεικνύει την κομπίνα που είχαν στήσει οι τρεις άνδρες.
Η καταγραφή της ζημιάς είναι σε εξέλιξη, ενώ ένας πρόχειρος υπολογισμός δείχνει ότι, μόνο για 12 από τους 47 μήνες, η ζημιά ανέρχεται σε 411.000 ευρώ, χωρίς σε αυτόν τον αριθμό να περιλαμβάνονται οι αποδοχές, λόγω της πλασματικής ασφάλισης των υπαλλήλων.
Η υπόθεση διαβιβάστηκε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
πηγή:zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια: