Κυριακή, 20 Ιουνίου 2010

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΦΟΥΣΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Εδώ τα πράγματα αρχίζουν να φαίνονται ύποπτα. Κάποιος μας κοροϊδεύει ή πραγματικά κάποιος μαζεύει το χρήμα για πάρτυ του ή και τα δύο μαζί. Οι ΗΠΑ έχουν έλλειμμά, η Ιαπωνία έχει έλλειμμα, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν τεράστια ελλείμματα (Αγγλία, Γαλλία Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κλπ). Όλοι επικαλούνται την Ελλάδα, αλλά το παράδειγμα της Ελλάδας είναι ατυχές, καθότι μικρή χώρα είναι, με λιγοστές εξαγωγές και διεφθαρμένο κράτος.
Οι άλλες χώρες όμως; και άς αφήσουμε τις μικρές. Οι μεγάλες όμως χώρες πως βρέθηκαν με ελλείμματα; και γιατί να δανειστούν εφόσον παράγουν, εξάγουν, είναι άκρα “φιλελεύθερες”, η αγοραστική δύναμη των πολιτών τους είναι μεγάλη κα ο δημόσιος τομέας τους είναι σαφώς 1000 πιο υγιής από τον δικό μας;
Δηλαδή όλοι έχουν ανάγκη δανεικών; και ποιος είναι αυτός ο δανειστής;
Δύο είναι οι υποψήφιοι ύποπτοι, ο εξής ένας. Η Κίνα.
Η Κίνα έχει μαζέψει όλο το έλλειμμα των ΗΠΑ σε δολλάρια. Οι ΗΠΑ πουλάνε κρατικά ομόλογα στην Κίνα και αυτή αγοράζει. Το πρόβλημα είναι ότι όσο οι ΗΠΑ τυπώνουν χρήμα, τόσο το δολλάριο πέφτει και η Κίνα κινδυνεύει να της μείνουν στο χέρι αντί για χρήματα, χαρτιά χωρίς αξία.
Η μία παράμετρος είναι αυτή. Προφανώς και διαφαίνεται ότι υπάρχει ένας πόλεμος δολλαρίου έναντι ευρώ.

Τότε, λέω εγώ ο φτωχός το πνεύματι…

(1) ΔΝΤ,Παγκόσμια Τράπεζα,ΝΑΤΟ = ΗΠΑ (δολλάριο)
(2) Ευρωπαϊκό Έλλειμα => Εκτύπωση Ομολόγων (ευρώ)
(3) Η Ευρώπη ανήκει στο ΝΑΤΟ = ΗΠΑ (τώρα τελευταία συνεργάζεται και με ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα, βλέπε Ελλάδα)
συνδεόντας την (1),(2) και (3)
=> ΗΠΑ = αγορά ελλείμματος Ευρώπης (ευρώ)
(4) Κίνα = αγορά ελλείμματος ΗΠΑ (δολλάριο) δηλ.
Κίνα = ΗΠΑ = Ευρώπη
Με άλλα λόγια η φούσκα, της φούσκας την φούσκα. Η εξίσωση όμως δίνει ένα απρόσμενο αποτέλεσμα:
Εάν το δολλάριο ανέβει τότε οι Κινέζοι αυξάνουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα. Εάν το ευρώ ανέβει τότε….χα, χα χα!! αυξάνουν τα συναλλαγματικά αποθέματα των ΗΠΑ και είναι λιγότερο εξαρτημένοι από τους δανειστές τους (Κίνα). Δηλαδή πάμε σε ένα οικονομικό πόλεμο Κίνας – ΗΠΑ, που φυσικά και υφίσταται από τότε που έγινε η είσοδος της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Με το δεδομένο ότι η Κίνα έχει αρχίσει να κατακτάει, σιγά-σιγά, όλες τις αγορές του κόσμου και με δεδομένο ότι οι αγορές που κατακτάει είναι πλέον ελλειμματικές και ολένα συρρικνώμενες, τότε η Κίνα κινδυνεύει να έχει το μεγαλύτερο έλλειμμα του κόσμου με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτό για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία μας.
Κλείνοντας θα πω το εξής:
Το ότι η Κίνα έχει όλο το χρέος της ΗΠΑ είναι δεδομένο και το ξέρουμε, για την δεύτερη παράμετρο όμως, ότι δηλαδή το χρέος της Ευρώπης το έχει η ΗΠΑ δεν το ξέρω αλλά υποθέτω.
Ας αναρωτηθούμε όμως όλοι..πως γίνεται αφού έσκασε η φούσκα στις ΗΠΑ το 2008 να αρχίσουν μετά από 2 χρόνια να σκάζουν μία μία όλες οι φούσκες στην Ευρώπη;
Τυχαίο; Δεν νομίζω!!
Σχόλιο σε ανάρτηση του: Δημήτρη Μαγγιώρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: