Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2010

Κατηγορούν την ΕΕ για το «ρήγμα» στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ

Ανησυχία για το «ρήγμα» στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ και τις ενδείξεις ότι η κυβέρνηση Ερντογάν στρέφεται «προς ανατολάς» εκφράζει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι σπρώχνει την Άγκυρα μακριά από τη Δύση αρνούμενη να ανοίξει τις πύλες της.
Ο Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι η αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον του Ισραήλ μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην απόρριψή της από την ΕΕ, και κατηγόρησε «ορισμένους στην Ευρώπη» ότι ωθούν την Τουρκία μακριά από τη Δύση και σε στενότερη συνεργασία με κράτη όπως το Ιράν.
«Η επιδείνωση στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ είναι ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία» είπε την Τετάρτη ο Γκέιτς μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο.
Ανησυχία προκαλούν εξίσου οι ενδείξεις ότι η Άγκυρα μπορεί να κλίνει προς ανατολάς ωθούμενη από «κάποιους στην Ευρώπη», συνέχισε ο Γκέιτς «δείχνοντας» ουσιαστικά τη Γαλλία και τη Γερμανία που έχουν εκφράσει αμφότερες την αντίθεσή τους στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: