Σάββατο, 12 Ιουνίου 2010

Η διατροφή χαμηλών θερμίδων δεν απαλλάσσει από την χοληστερίνη

Μια διατροφή χαμηλών θερμίδων από μόνη της δεν επαρκεί για τη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης. Ενώ τα επίπεδα της LDL, της γνωστής ως "κακής χοληστερόλης" μειώνονται με τη δίαιτα χαμηλών θερμίδων, οι μονάδες της λεγόμενης "καλής χοληστερόλης" HDL , που πρέπει να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα , συρρικνώνονται, αναφέρει ο συντάκτης της έρευνας καθηγητής Μάρτιν Χάλε της Γερμανικής Ένωσης Λιπιδίων -Μεταβολισμού.
Οποιαδήποτε μείωση των επιπέδων της HDL μπορεί να αντιμετωπιστεί με κανονική και συνεχή άσκηση ενώ η σύντομη και έντονη άσκηση επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν έχει καμιά επίπτωση στο λιπομεταβολισμό.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Χάλε, η φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της HDL από 5 έως 10% με λίγο πιο έντονη άσκηση όπως " το περπάτημα το οποίο όμως δεν θα προκαλεί προβλήματα στην αναπνοή".
Οι καλύτερες επιλογές είναι το βάδισμα, η ποδηλασία ή το σκι. Η άσκηση πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και να διαρκεί από 20 έως 30 λεπτά.
Ο Χάλε συμβουλεύει τους πάσχοντες από υψηλά επίπεδα χοληστερόλης να δουν το γιατρό τους για να τους καθορίσει τον τύπο άσκησης και επίσης να πληροφορηθούν για τους κινδύνους των καρδιοπαθειών. Διαφορετικά οι κίνδυνοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
πηγή: TYPOS

Δεν υπάρχουν σχόλια: