Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

Η Κροατία συζητά αλλαγές στο εργατικό δίκαιο

Πολλοί Κροάτες μπλόγκερ εναντιώνονται στις αλλαγές του εργατικού δικαίου, ωστόσο διαφωνούν για το αν οι συνδικαλιστικοί φορείς ακολουθούν την καλύτερη προσέγγιση.
Οι συνδικαλιστικοί φορείς της Κροατίας είναι αλληλέγγυοι, για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία, ώστε να σταματήσουν τις προτεινόμενες αλλαγές της κυβέρνησης στο εργατικό δίκαιο.
Επίμαχο θέμα είναι σχέδιο για ανάκληση διάταξης η οποία θεσπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων μέσω συλλογικών συμφωνιών ως έγκυρα, ακόμα και όταν έχει λήξει η συμφωνία -- μέχρι να υπάρξει νέα.
Στην ουσία, οι αλλαγές θα επηρεάσουν σημαντικά την ικανότητα των συνδικαλιστικών φορέων να διαπραγματεύονται καλές συλλογικές συμφωνίες τόσο για δημόσια όσο και για ιδιωτικά νομικά πρόσωπα. Επικριτές αναφέρουν ότι οι εργοδότες θα αποκτήσουν πρωτοφανή ελευθερία για να σπάσουν υπάρχουσες συλλογικές συμφωνίες.
Οι συνδικαλιστικοί φορείς προσπαθούν να ξεκινήσουν σχετικό δημοψήφισμα. Ωστόσο, για να το κάνουν αυτό, πρέπει να εξασφαλίσουν τη στήριξη του 10% των Κροατών ψηφοφόρων --περίπου 450.000 υπογραφές -- μέσα σε μια βδομάδα.
Ακόμα και αν συγκεντρωθούν αρκετές υπογραφές, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Ο κροατικός νόμος επιβάλει προϋπόθεση προσέλευσης για τα δημοψηφίσματα, ενώ θα πρέπει να συμμετάσχει πλειοψηφία δικαιούχων ψηφοφόρων για να είναι έγκυρο το αποτέλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: