Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010

Στο φως χιλιάδες χρυσές λίρες, κρυμμένες από την εποχή της κατοχής

Στην Κρήτη οικοδομικές εργασίες έφεραν στο φως χιλιάδες χρυσές λίρες, κρυμμένες από την εποχή της κατοχής. Στην Πεδιάδα Ηρακλείου, ανάστατο είναι ένα ολόκληρο χωριό μετά την ανακάλυψη μεγάλου θησαυρού σε παλαιό κτίσμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για χιλιάδες χρυσές λίρες που ήρθαν στο... φως τυχαία, στη διάρκεια εργασιών αναστήλωσης-αναπαλαίωσης εγκαταλελειμμένης οικίας.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής.
Ο τελευταίος ιδιοκτήτης του σπιτιού πέθανε πριν από χρόνια. Παιδιά δεν είχε και οι πιο μακρινοί συγγενείς του δεν ενδιαφέρθηκαν για το σπίτι, το οποίο παρέμενε σφραγισμένο. Με το πέρασμα του χρόνου το σπίτι υπέστη μεγάλες ζημιές και κάποιοι από το περιβάλλον του εκλιπόντος αποφάσισαν να το πωλήσουν σε Ηρακλειώτη επιχειρηματία.
Ο τελευταίος, αν και δεν κατάγεται από την περιοχή, είχε εκδηλώσει την επιθυμία να αγοράσει και να αναπαλαιώσει το συγκεκριμένο κτίσμα, καθώς του άρεσε πολύ το χωριό.
Ο νέος ιδιοκτήτης έδωσε εντολή σε συνεργείο να ξεκινήσει τις εργασίες αναπαλαίωσης. Στη διάρκεια των εργασιών, σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκε να γκρεμιστεί ένας τσιμεντένιος καναπές.
Εκπληκτοι οι εργάτες αντίκρισαν χιλιάδες λίρες να κατρακυλούν στο πάτωμα ανάμεσα στα μπάζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επιχειρηματίας φρόντισε να... αποζημιώσει τους εργάτες του συνεργείου, ζητώντας την... εχεμύθειά τους, κάτι που προφανώς δεν τηρήθηκε στο... ακέραιο.
Η είδηση του εντοπισμού του θησαυρού, που επί δεκαετίες είχε μείνει «θαμμένος», διέρρευσε στην τοπική κοινωνία που άρχισε να συζητά έντονα το θέμα.
Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι παλαιότεροι κάτοικοι συζητούσαν για την ύπαρξη ενός μεγάλου θησαυρού, πίστευαν όμως ότι τελικά ήταν μύθος. Ο πρώτος ιδιοκτήτης της παλαιάς κατοικίας ήταν ένας άνθρωπος ιδιαίτερα έντιμος και βαθιά θρησκευόμενος. Την περίοδο της γερμανικής κατοχής πολλοί συγχωριανοί του εμπιστεύτηκαν τη φύλαξη των μικρών ή μεγαλύτερων περιουσιών τους, με την ελπίδα ότι οι λίρες και τα οικογενειακά κειμήλια θα επιστραφούν στα χέρια τους όταν με το καλό τελείωνε ο εφιάλτης του πολέμου.
Οι φήμες θέλουν τον άνθρωπο να παθαίνει δυστυχώς Αλτσχάιμερ με αποτέλεσμα να μη θυμάται πού είχε κρύψει τις λίρες. Λέγεται ότι συγχωριανοί και συγγενείς του χρόνια αργότερα είχαν σκάψει πατώματα και τοίχους (μέχρι και λαγούμια είχαν ανοίξει) προκειμένου να βρουν τις λίρες τους.
Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν για τον εντοπισμό του χρυσού, ποτέ δεν κατάφεραν να τον βρουν. Μόνο τώρα που ο επενδυμένος με πέτρα καναπές έπεσε αποκάλυψε το μυστικό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: